SAFF

Preživjele žrtve genocida pisale Incku: Zakon o negiranju genocida je spreman, čeka Vaš potpis

Facebook
Twitter
WhatsApp

Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku (Inzko) i kojem ga pozivaju da održi obećanje, iskoristi ovlaštenja, i proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

– Poštovani gospodine Inzko,

2019. godine na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, u Potočarima, u samom mezarju obećali ste da ćete do 25. godišnjice genocida, tačnije do 11. jula 2020. godine, ukoliko Parlament BiH ne donesene zakon, iskoristiti svoja ovlaštenja i proglasiti Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina.

Mi znamo da je Zakon spreman, da čeka samo Vaš potpis. Učinite to za mir, za pomirenje, a posebno zbog obećanja koje ste dali na svetom mjestu za svakog Bošnjaka, za svakog ozbiljnog i normalnog čovjeka.

Nije korektno, niti ljudski da prekršite obećano. Uradile ste to, kao međunarodna zajednica, bezbroj puta, budite bar na kraju dosljedni principima koje zagovarate – naveli su u pismu upućenom visokom predstavniku Valentinu Incku.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA