ponedjeljak, 16. maj 2022 / 15. ševval 1443

SAFF

Prijetnje iz HNS-a: Ako propadnu pregovori, Hrvati će se konsolidirati

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Vanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS), krovne političke organizacije hrvatskog naroda u BiH bit će održano 19. februara, a tada će se, u slučaju da propadnu pregovori u vezi izmjena Izbornog zakona BiH, Hrvati u BiH konsolidirati i dati kvalitetne odgovore na predstojeće izazove.

Kazao je to danas novinarima Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, nakon sastanka predsjednika stranaka okupljenih oko HNS-a, koji je održan u Mostaru u sjedištu HDZ-a BiH.

Cvitanović je kazao da je na sastanku usaglašen konačan prijedlog izmjena Izbornog zakona i djelimičnih izmjena Ustava. Taj prijedlog, dodao je, poslan je pregovaračima američke i evropske administracije, kao i partnerima koji učestvuju u tom procesu.

– To je minimum ispod kojeg HNS neće ići, a unutar prijedloga je način izbora članova Predsjedništva, Doma naroda i kluba Hrvata Doma naroda FBiH. To je zajednički, jedinstven stav i linija ispod koje niko od nas neće ići – rekao je Cvitanović.

Na upit da pojasni koja je to linija ispod koje se neće ići, Cvitanović je rekao da je to legitimno predstavljanje, kontitutivnost i ravnopravnost naroda, kada se govori o izmjenama Izbronog zakona.

On je naveo i kako vjeruje „da sa B strane ne postoji partner koji želi rješenje, već, kontinuirano status quo“.

– U razgovorima se ponašaju kao da , uopće, ne razgovaraju želeći zadržati status quo, kako bi se raspisali izbori bez izmjena Izbornog zakona, pa ako to žele, dobit će odgovor – poručio je Cvitanović.

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a je naglasio “da će se za dvadesetak dana, ako ništa, znati ima li od ove zemlje išta ili nema”.

– I, tu ćemo završiti priču o budućnosti BiH, je li ona svijetla i gdje će svi konstitutivni narodi biti zadovoljni i građani ili je ona jedna tvorba koja se nalazi pred raspadom – rekao je novinarima Karamatić.

Ivan Vukadin, predsjednik HNP-a je naveo da je on optimističan po pitanju pregovora u vezi Izbornog zakona.

– Ako želimo da ova država ide putem euroatlantskih integracija, onda je ova reforma nužna. Međutim, to ne ovisi samo o stavu Hrvata – kazao je on.

(Avaz)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA