SAFF

Prof. Karić: Bošnjaci su žrtve kontinuiranih dehumanizirajućih islamofobičnih narativa

Facebook
Twitter
WhatsApp

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je prošle godine 15. mart Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije. Tada je rečeno da je islamofobija realna i sve veća prijetnja čovječanstvu i da se manifestira u mnogim oblicima kao što su rasizam, ksenofobija, netolerancija i nasilje. Kolektiv protiv islamofobije u Evropi je u 2022. godini identificirao 527 islamofobičnih postupaka, a od tih 527 njih 501 se odnosi na Francusku.

Prof.dr. Amir Karić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli je za portal Islamske zajednice u BiH “Preporod” govorio je islamofobiji u Bosni i Hercgovini.
Dr. Karić se dotakao i islamofobije u Bosni i Hercegovini te ističe da su balkanski muslimani, a među njima Bošnjaci posebno, u posljednjih dvije stotine godina bili žrtve periodičnih genocidnih poduhvata uništenja zbog vjerskog identiteta i kontinuiranih dehumanizirajućih islamofobičnih narativa koji su se razvijali i etablirali na različite načine.

– Naravno, nije samo vjera bila razlog takvih poduhvata, ali jeste jedan od bitnih razloga. Zbog toga je za Bošnjake u Bosni i Hercegovini i na Balkanu egzistencijalno važno da shvatimo da je samopomoć najbolja pomoć. Da sam na mjestu onih koji danas i koji su u posljednjih dvadeset i više godina zauzimali vodeće političke funkcije i vodeće funkcije u najvažnijim organizacijama bošnjačkog naroda zapitao bih se zašto su mnogi javni sistemi na granici kolapsa – kaže dr. Karić.

Napominje da sigurnost narodu ne mogu pružiti slabe javne institucije, a oni koji bi trebali ne pokazuju spremnost na temeljit dijalog o uzrocima slabosti.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA