Radončić “šarmantno” brani Gordanu Tadić: Ko je odgovoran za hapšenja generala Armije RBiH

996

Tek što se situacija u bh. pravosuđu u potpunosti posložila po volji Fahrudina Radončića i njegovih političkih partnera u Banjoj Luci i Mostaru, iz SDA je najavljena inicijativa za temeljnu reformu pravosudnog sistema BiH te transformaciju VSTV-a, što se šefu SBB-a, očigledno, nimalo ne sviđa.

Preko svog službenog stranačkog biltena, u javnosti poznatijeg kao Dnevni avaz, stao je u zaštitu glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, za vrijeme čijeg je mandata podignut niz optužnica za ratne zločine protiv komandanata i pripadnika Armije RBiH. Od presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu “Prlić i drugi”, protiv pripadnika Armije RBiH je podignuto više optužnica nego protiv vojnika Vojske RS-a, HVO-a i pripadajućih im paravojnih i policijskih formacija zajedno.

U pokušaju amnestiranja glavne tužiteljice Tadić od očigledne namjere da, u najmanju ruku, izjednači odgovornost svih strana u proteklom ratu, te da obesmisle optužbe koje na njen račun stižu iz SDA, Radončić je odgovornost za tu pojavu “šarmantno”, kako on to govori u medijima ovih dana a namjeravao je valjda reći “nonšalantno”, pokušao prebaciti na SDA. Tako je u Dnevnom avazu danas osvanuo tekst u kojem se tvrdi da se “optužnice generalima Armije RBiH kroje u kuhinji mešetara iz SDA”.

U tom kontekstu, namjeravajući da dokažu svoju tezu, navode optužnicu protiv generala Sakiba Mahmuljina, koji je uhapšen 2015. godine po nalogu Tužilaštva BiH.

Zanimljivo je da je hapšenje generala Mahmuljina uslijedilo nakon što je bivši potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo Tužilaštvu BiH podnio prijavu zbog sumnje o počinjenom ratnom zločinu upravo protiv Mahmuljina i aktuelnog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, a tadašnjeg člana Parlamenta BiH. Dio dokumentacije, za koju je tvrdio da su mu je “dostavili građani”, predao je i tadašnjem ministru sigurnosti BiH – Fahrudinu Radončiću.

– Ovim putem pozivam i sve ostale koji imaju neka saznanja da se pridruže ovoj akciji rasvjetljavanja zločina i obračuna sa vlastitom prošlošću, sve u interesu sigurnosti građana – poručio je tada Radončić.

Istovremeno je najveću medijsku podršku u iznošenju optužbi protiv Mahmuljina i Džaferovića Kebo dobijao upravo na stranicama Dnevnog avaza.

Dokumentaciju koju je Kebo “dobijao od građana” i koju je proslijeđivao nadležnim pravosudnim institucijama, a koja je uglavnom bila usmjeravana protiv Radončićevih političkih i poslovnih protivnika, je tadašnji potpredsjednik FBiH, prema tvrdnjama svjedoka, dobijao upravo od šefa SBB-a. Pri jednom takvom susretu, baš uoči pristizanja talasa dokumentacije koju je “dobio od građana”, nastala je i čuvena Kebina fotografija, na kojoj sa perikom na glavi pozira u društvu glavnog i odgovornog urednika Dnevnog avaza Fadila Mandala, istog onog koji za Mahmuljinovo hapšenje danas optužuje SDA.

Nije tajna da je pravosudni sistem u BiH danas u potpunosti pod kontrolom SNSD-a, HDZ-a BiH i SBB-a, a eliminiranje Bošnjaka sa čela državnih pravosudnih institucija, masovna hapšenja pripadnika Armije RBiH te “padanje” ili nepodizanje optužnica protiv zvaničnika tih stranaka samo je rezultat uspostavljene kontrole. Interes da takvo stanje ostane, odnosno da se borbom protiv korupcije bave oni koji tvrde da u BiH “nema sistemske korupcije”, ima i Radončić, Čovićev “glas razuma” iz Sarajeva, naročito uzimajući u obzir višemilionski poreski dug kojeg mu je utvrdila Porezna uprava FBiH.

(Faktor.ba)