Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca ogorčeni na bošnjačke političare: “Prepustili ste nas aparthejdu u RS-u”

1674

Izvor: Avaz

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši u pismu su pozvali nadležne da napokon riješe njihov problem kako bi i njihova djeca ravnopravno s ostalima krenula u školu. Navode da su razočarani što nadležni u RS i ove godine nastavljaju s provođenjem diskriminacije nad njima i njihovom djecom.

„Do sada smo bili izloženi velikim pritiscima i ucjenama od vlasti RS, počev od medijskih pritisaka, oduzimanje dječijeg doplatka, prijetnje kaznama, gubitkom školske godine, prijave policiji… Napadi na nas sada su još više intenzivirani, ne ovjeravaju nam zdravstvene knjižice djece, jer nas uslovljavaju školskim potvrdama“, navodi se u pismu.

Dodaju da ih posebno boli što su u svojoj borbi usamljeni i potpuno prepušteni  apartheidu koji provodi vlast u RS.

„Na predstojećim izborima mnogi će željeti iskoristiti našu muku i promovirati sebe i svoju politiku kao onu pravu, počev od srpskih stranaka kojima u RS trebaju glasovi Bošnjaka, do raznoraznih bošnjačkih stranaka kojima se odjednom otvore vidici i ugledaju BiH veću od one koju su do sada gledali, od Marindvora do Baščaršije“,ističu očajni roditelji iz Vrbanjaca.