Rožajci potpisuju peticiju za ukidanje odluke o zabrani pristupu džamija hfz. Kujeviću

2069

Peticiju protiv odluke Islamske zajednice da iz svojih redova izopšti hafiza Abdurahmana Kujevića potpisalo je juče preko dvije hiljade Rožajaca. U znak protesta zbog Kujevićevog razrješenja, nekoliko stotina vjernika je juče napustilo druge gradske džamije I džumu (centralnu molitvu koja se obavlja petkom) klanjalo u Kučanskoj džamiji. Ona je bila mala da primi sve pa je dio vjernika klanjao ispred na ulici.

Arben Jakupi, jedan od organizatora potpisivanja peticije, je kazao da su Rožajci jedinstveno stali protiv isključenja iz IZ „jednog od najpoznatijih islamskih učenjaka na širem balkanskom prostoru”.

„Sporna odluka je unijela vidnu uznemirenost u gradu jer su je ljudi povezali sa nedavnom izjavom aktuelnog reisa IZ CG kojom je pozvao državne organe da ga spašavaju od neposlušnih grupa. Očigledno je pri tom mislio i na uvaženog hafiza Kujevića koji je na prethodnim lokalnim izborima politički podržao partiju koju je IZ  proglasila neprijateljskom. Vjerovatno iz razloga jer se ta partija suprostavila režimskom političkom trouglu DPS-SDP-BS.“, rekao je Jakupi.

On je istakao da ne postoje nikakve grupe, „kao što implicira reis Fejzić“, koje žele podijeliti IZ, već to upravo ovakvim odlukama pokušava Fejzić koji se javno stavio u službu Bošnjačke stranke i sve neistomišljenike želi proglasiti neprijateljima IZ.

Jakupi je kazao da se peticija potpisuje u još nekoliko crnogorskih gradova, čiji džemati (vjernici) izuzetno poštuju i cijene Kujevića kao čovjeka i kao hafiza.

„Sigurni smo da mu to neće uspjeti zbog čega ga pozivamo da još jednom preispita nametnutu odluku rožajskog odbora da razriješi hafiza Kujevića i to neposredno pred njegov odlazak na hadž.“, rekao je Jakupi.

Nakon burne reakcije rožajske javnosti, putem društvenih mreža, zbog izbacivanja Kujevića iz IZ, saopštenjem se oglasio lokalni odbor IZ koji je istakao da je Kujević razriješen jer je sam odabrao da bude službenik IZ u Srbiji u kojoj je obavljao nekoliko funkcija bez saglasnosti IZ u Crnoj Gori.