Rušenje BiH ili povratak Kosova zahtijevaju rat i žrtve

613

Kosovo kao bivša jedinica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije je 2008. godine proglasila svoju nezavisnost, te odluka o nezavisnosti je potvrđena od strane Međunarodnog suda pravde kao legalna i legitimna, ocjenjuje za Danas Aljbinot Maljoku, politički analitičar iz Prištine, izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da će Republika Srpska ostati u okviru Bosne ako Kosovo ostane dio Srbije. Dodik je to izjavio prilikom prošlonedjeljne posjete Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, Banjaluci.

– Razgovori koji su se vodili o statusu Kosova sa Srbijom završeni su u Beču. Sada imamo jedan proces dijaloga koji se vodi u Briselu s namjerom o normalizaciji odnosa i međusobnog priznavanja Republike Kosova i Republike Srbije. Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, može da priča svašta. On zna jako dobro da garant postojanja Bosne i Hercegovine kao takve su osim domaćih ljudi, međunarodne zajednice i dvije bivše jedinice SFRJ-a, Republika Hrvatska i Republika Srbija. Dejtonski sporazum kao međunarodni dokumenat nema nikakve sličnosti sa bilo kojim sporazumom koje je Kosovo potpisalo od Rambujea do Brisela, ističe sagovornik lista Danas.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dodaje on, znajući sve činjenice, bio je „jako suzdržan na pričama koje je iznio u javnosti laktaški političar Milorad Dodik“.

Prema riječima Dragana Popovića iz Centra za praktičnu politiku, Milorad Dodik vješto koristi „aktuelne balkanske probleme sa granicama i pravno-političkim statusom različitih teritorija kako bi postigao jedino što njega suštinski interesuje – što duža i što apsolutnija vlast“.

– Dodiku vlast omogućava ne samo da zadovolji potrebu da vlada drugima, već i veoma visok životni standard zasnovan na sumnjivim poslovima i privilegijama, što mu je očigledno važan motiv. Treba imati u vidu da bi pad sa vlasti Miloradu Dodiku ugrozio ne samo poslovnu karijeru, već i vrlo vjerovatno ličnu slobodu i ogromnu, sumnjivo stečenu imovinu. Takvi ljudi učiniće sve da ostanu na vlasti, a nacionalizam i prijetnja novim sukobima je sigurno najdjelotvorniji način, kaže Popović za Danas.

Dodik je u ovom poslu našao važnog saveznika u Aleksandru Vučiću, smatra sagovornik Danasa, dodajući da predsjednik Srbije iz sličnih razloga godinama raspiruje nacionalizam i sukobe i tako ucjenjuje međunarodnu zajednicu.

– Obojica su od Miloševića naučila da je jedini način da stranci zažmure na zloupotrebe i autokratiju, da u lokalnom vođi vide „faktor mira i bezbjednosti“. Ipak, mislim da su obojica političari malog formata i da neće biti u stanju da izazovu ozbiljniju krizu na Balkanu. Rušenje Bosne i Hercegovine ili povratak Kosova u sastav Srbije zahtijevaju rat i žrtve, a to nisu opcije koje bi čak i ovako slaba Evropska unija dozvolila, zaključuje Popović za Danas.