SAFF

Ruski portali hvale izbor Elmedina Konakovića na mjesto ministra vanjskih poslova BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ruski portali u analitičkim tekstovima o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini hvale izbor šefa Naroda i pravde Elmedina Konakovića na mjesto ministra vanjskih poslova BiH.

“Zalažući se za konstruktivan dijalog i saradnju s vodećim političkim snagama bosanskohercegovačkih Hrvata i Srba unutar zemlje, novi ministar će vjerojatno poboljšati odnose s najbližim susjedima – Srbijom i Hrvatskom. Konaković je uspio obznaniti svoju namjeru da to učini u nekoliko nedavnih intervjua. Uspostavljanje dijaloga sa Srbima nisu prazne riječi”, navodi se u analizi Kiril Boršev.

“I sam Konaković otvoreno priznaje potrebu uvažavanja mišljenja Srba u Bosni, pa tako i njihovog prava na posebne odnose sa Srbijom, u kojoj vide svoju “veliku domovinu”. Isto se odnosi i na Hrvate”.

“I pored toga što novi ministar vanjskih poslova BiH izričito navodi da bi evropske integracije trebale ostati glavni vanjskopolitički cilj Sarajeva, izgradnja konstruktivne saradnje sa srpskom stranom (Banja Luka i Beograd), kao i deklarirana potreba održavanja dobrog odnosima “sa istokom”, signaliziraju da Bosna i Hercegovina ima sve šanse da nastavi voditi relativno nezavisnu politiku od Washingtona i Brisela, uključujući i u oblasti odnosa s Moskvom. A to znači da će BiH ostati zemlja koja nije zvanično pristupila antiruskim sankcijama i koja je bez viza za Ruse – navodi se u tekstu “Hoće li se vanjskopolitički kurs Bosne i Hercegovine promijeniti dolaskom novog ministra vanjskih poslova”.

U teksu se dalje navodi:

– Da li će procjene stručnjaka o novom šefu bosanskohercegovačkog ministarstva vanjskih poslova i njegovim šansama da oživi vanjsku politiku Sarajeva, očuvajući je nezavisnom od direktnog utjecaja vanjskih faktora, pokazati već u bliskoj budućnosti. Tome će aktivno doprinijeti rastuća svjetska kriza u Evropi, izazvana sukobom u Ukrajini, i situacija oko Kosova.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA