Samo HDZ i SBB protiv Deklaracije o Pelješkom mostu, čak i Dodikovi poslanici bili suzdržani!?

1321

Za Deklaraciju kojom su se prije dva dana poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštiine BH izjašnjavali o izgradnji Pelješkog mosta glasalo je 24 poslanIka, 10 je bilo protiv, dok je 5 bilo suzdržano.
Deklaraciju, koja nema obavezujući karakter, na prošloj sjednici predložio je klub poslanika Stranke demokratske akcije, a na posljednjoj sjednici je dopunjena prijedlogom Srpske demokratske stranke da se od Republike Hrvatske traži cjelovit pristup razgraničenju sa našom zemljom, što je većinom glasova prihvaćeno.

Za Deklaraciju, pored svih poslanika SDA i SDS-a, glasali su parlamentarci iz SDP-a, DF-a i Zaim Backovć iz BPS-a. Zanimljivo je da su većina poslanika Dodikovog SNSD-a (Košarac, Majkić, Prodanović…) bili suzdržani, dok su protiv Deklaracije uz HDZ, koji je tražio skidanje ove tačke dnevnog reda skupštinskog zasjedanja, glasala sva četiri poslanika Radončićevog SBB-a, predvođena predsjednikom kluba Damirom Arnautom.

Inače, Arnaut (koji je kako tvrdi u SAD magistrirao na temu pomorskog prava) bio je pravni savjetnik člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u vrijeme (2007) godine kada je Silajdžić, zajedno sa druga dva člana Predsjedništva (Nebojša Radmanović, Željko Komšić) tražio od Hrvatske da prije početka izgradnje Pelješkog mosta izvrši pomorsko razgraničenje sa BiH.

Potpuno je nejasno zašto su Radončićevi poslanici glasali protiv Deklaracije u kojoj se, na prijedlog SDS-a zahtijeva revitalizacija Unske pruge, nekadašnje prometne žlle-kucavice tog dijela BiH? Odnosno zašto se protive izgradnji mosta kod Gradiške, za koji se zdušno zalaže i ministar prometa Ismir Jusko, kadar SBB-a? Šta ima spornog u dIjelu deklaracije u kojem se traži da trasa Jadransko-jonske magistrale ide preko najsiromašnijih dijelova (istočne) Hercegovine.

Očito je da je sve to skupa nedovoljno da bi poremetilo političko ( i privatno) savezništvo lidera SBB-a Fahrudina Radončića i Dragana Ćovića, predsjednika HDZ BH.

(SB)