utorak, 9. august 2022 / 11. muharrem 1444

SAFF

Saudija uhapsila šejha Omera el-Mukbila jer je kritizirao državnu agenciju za zabavu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Twitter račun Mutekalir-rej, koji prati stanje ljudskih prava i hapšenja nepodobnih u Saudijskoj Arabiji, objavio je da su saudijske vlasti uhapsile šejha Omera el-Mukbila, profesora na Univerzitetu u Kasimu, zbog govora na hutbi od prije nekoliko dana u kojem je kritizirao rad Agencije za zabavu.

Na video snimku koji je postao viralan šejh Omer el-Mukbil, pored ostalog, kaže: „Nismo protiv zabave. Štaviše, zalažemo se za to, ako je u skladu sa šerijatskim normama u pravom smislu riječi, a ne da to bude samo formalna izjava iza koje se poturaju stvari za koje i običan musliman uviđa da su oprečne šerijatu. Nismo protiv zabave nego protiv toga da se ovom društvu oduzima njegov identitet pod parolom zabave; i protiv smo toga da se pod parolom zabave uništava stid i uljuđenost i da se sa svih strana dovode čudaci i griješnici, da se naša omladina odgaja pod utjecajem tih opskurnih osoba, za koje nijednom našem građaninu ne čini čast da hodaju zemljom dvaju harema, a kamoli još da ih se predstavlja kao zvijezde i uzore. Njihovo prisustvo i prisustvo na koncertima tih ljudi koji su poznati po nedoličnom ponašanju, grijehu, opijanju, isticanju krsta, razvratu, ostavit će jako loš utjecaj. Allahovi robovi, to nije zabava, nego raspamećivanje i vesterniziranje! To je oduzimanje ovome društvu njegovoga identiteta, izazivanje Allahove srdžbe i zazivanje Njegove kazne! Da nas Allah sačuva! Allaha mi, nismo protiv zabave, nego se zalažemo za zabavu u veoma širokom okrilju dozvoljenog i da se udaljimo od ono malo zabranjenog. Allah nam je naveo primjer mjesta na obali mora čijim stanovnicima je zabranio ribolov samo subotom, a oni su, zaobilazeći zabranu, postavljali mreže petkom i vadili ih u nedjelju. Zanemarili su što im je dozvoljeno tokom šest dana i namjerili se baš na taj jedan dan kad im je zabranjen. Okrenuli su se od preko 85% dozvoljenog i polakomili se za manje od 15% zabranjenog. Čime je to rezultiralo? ‘I Gospodar tvoj obznani da će do Smaka svijeta prepuštati nad njima vlast nekome ko će ih na najgori način tlačiti. Gospodar tvoj je, doista, brz kad kažnjava, a On oprašta i samilostan je.’ (A'raf, 167)“

Administratori twitter računa Mutekali-rej podsjetili su i na slučaj imama mekanskog harema Saliha Alu Taliba koji je uhapšen jer je pozvao na „afirmiranje vrlina, a suzbijanje poroka i negativnih pojava“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA