SAFF

SBiH: Tolerancija EU prema Dodiku znači podršku destabilizaciji Evrope

Facebook
Twitter
WhatsApp

Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra da je današnji susret u Banja Luci između člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjarta najbolji pokazatelj slabosti politike Evropske unije pred Rusijom.

U saopćenju Stranke za BiH se navodi da još nijedna zemlja Evropske unije, pa ni Njemačka ni Francuska kao najjače EU ekonomije, nisu uvele sankcije Miloradu Dodiku za otvoreno kršenje Dejtonskog sporazuma i aktivno prorusko djelovanje usred ruske agresije na Ukrajinu.

Dodaje se da takav tolerantan odnos prema Dodiku omogućava Mađarskoj da ima dodatnu političku polugu u Banjoj Luci za svoje prorusko djelovanje i blokiranje nastojanja EU da dodatno izoluje Rusiju.

– Za razliku od EU, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su sankcionisale Dodika jasno pokazavši da razumiju njegovo djelovanje protiv interesa zapadnih saveznika. Umjesto da ga potpuno izoluju i zaustave, Njemačka, Francuska i druge evropske zemlje svojim pasivnim odnosom pomažu Dodiku da se povezuje s evropskim desničarima dodatno slabeći položaj Evropske unije i podrivajući njen sigurnosni sistem – navodi se u saopćenju Stranke za BiH.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA