petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

SDA: Usklađivanje nastavnih planova Srbije i RS-a je obrazovna agresija na BiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Stranka demokratske akcije odlučno će se suprotstaviti kršenju Ustava Bosne i Hercegovine kojim je bh. entitet RS uzurpirao ingerencije državih institucija i pristupio potpisivanju sporazuma sa Republikom Srbijom o usklađivanju nastavnih planova i programa za učenike osnovnih škola, navodi se u saopćenju ove stranke.

– Mirovnim sporazumom iz Dejtona, kojim je okončana agresija na Bosnu i Hercegovinu, predviđene su specijalne veze bh. entiteta RS sa Srbijom. Njima se omogućava saradnja i povezivanje na polju nauke, kulture, obrazovanja, tradicije, ekonomije, ali ne i stvaranje jedinstvenih školskih planova i programa. Nastavni planovi u bh. entitetu RS se trebaju uskladiti sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju Bosne i Hercegovine, što predviđa član 59. ovog zakona. Uspostavljanje jedinstvenih nastavnih programa sa Srbijom je direktan udar na državni zakon Bosne i Hercegovine – ističe se u saopćenju.

Iz SDA dodaju da je nedopustivo da se u temelj obrazovnog sistema u jednom entitetu u Bosni i Hercegovini inkorporiraju školski programi iz druge zemlje. Ovim aktom se prejudicira državno, teritorijalno i administrativno uređenje prostora na kome se provodi politika tzv. jedinstvenih nastavnih planova i programa.

Potpisivanjem ovog akta, Republika Srbija grubo krši Dejtonski mirovni sporazum, narušavajući suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, na čije se poštivanje obavezala kao jedna od potpisnica tog sporazuma.

OHR i Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini hitno mora spriječiti otvoreno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Uvođenjem jedinstvenog nastavnog programa u škole u Srbiji i bh. entitetu RS, provodi se kulturološka i obrazovna agresija najširih razmjera. Stavljanje pod kontrolu obrazovnog sistema u bh. entitetu RS pod kontrolu Srbije, nedopustiv je akt provođenja srbijanske velikodržavne politike prema Bosni i Hercegovini.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA