Sedin Huseinović u sudnici ispričao kako ga je ispitivao američki FBI po povratku iz Sirije

5705

Sedin Huseinović, prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Huseinu Bilalu Bosniću, rekao je juče u Sudu BiH da je u dva navrata preko Turske odlazio u Siriju, gdje je ratovao u jedinici u kojoj je bilo više od 20 državljana BiH, od kojih su šestorica poginula.

On je naveo imena 24 osobe iz BiH koje je poznavao, a među njima su bili Emrah Fojnica, Mithat Đono, Ramo Pazara, Emrah Filipović, Mevludin Cicvara, Almin Ilišić, Mithat Džono, Ermin Kovač, te Ismar Mešinović, koji je došao iz Italije. Precizirao je da je Mešinović poginuo peti dan po dolasku u Siriju i da je iza njega ostalo dijete od dvije-tri godine.

– Edin Pečenković je kao najstariji bio vođa jedinice – kazao je Huseinović.

Dodao je da je prvi put na ratište u Siriju otišao krajem avgusta 2012. i da je bio u kontaktu sa Bajrom Ikanovićem i Senadom Hasanovićem.

– Tamo sam boravio oko dva mjeseca. Ilegalno smo prešli granicu iz Turske. Tamo su bili Jasmin Džemidžić, Fikret Hodžić i Ines Midžić. Prva dvojica su iz Sarajeva, a Midžić je iz Krajine – rekao je Huseinović.

Istakao je da se godinu kasnije vratio u Siriju i sa sobom poveo i suprugu, te da su sa njim otišli i Elvis Burzić i njegova porodica. Kazao je da su otputovali preko Srbije, Bugarske i Turske njegovim automobilom kojeg je u Turskoj prodao jer je mislio da će u Siriji ostati da živi.

– Prešli smo kao izbjeglice i niko nam nije kontrolisao papire. Kada smo prešli granicu, dočekao nas je Mithat Džano iz Hadžića, koji je kasnije poginuo – ispričao je svjedok.

Precizirao je da su u predgrađu Halepa ostali dva i po mjeseca i da je ratovao u jedinici “Muhadžiri i ensarije”.

– Borili smo se pod zastavom crne boje na kojoj je pisalo “Jedan je bog – nema boga osim Alaha”. Islamska država naknadno je formirana i nastala je iz jedinica koje su došle da pomognu Oslobodilačkoj vojci Sirije koja se borila protiv Asadovog režima – kazao je Huseinović.

Dodao je da su se potom ljudi iz BiH koje je poznavao iz jedinice u kojoj je ratovao pridružili Islamskoj državi.

– Oslobodilačka vojska Sirije je iznenada počela napadati i muhadžirske jedinice (jedinice stranaca) i nakon toga sam se razočarao i odlučio da se vratim – rekao je Huseinović i dodao da su ga po povratku u BiH ispitivali istražioci FBI-ja i da im je ispričao sve što je kazao i u sudnici.

On kaže da je Bosnića upoznao u mesdžidu u blizini Stupa i da je tu volio da dođe iako živi u Kiseljaku, te da je slušao njegova predavanja. Rekao je da je zaposlen u “Grasu” i da je za odlazak u Siriju uzimao neplaćeno, a po povratku u BiH se vraćao na posao.

– Nije me niko finansirao. Imao sam ušteđevine i finu platu. Nisam imao namjeru da se vraćam – dodao je.

Bosnić je pitao da li je svjedok svjestan da svjedoči protiv njega, na šta mu je sudija Amela Huskić kazala da je upoznat da je svjedok Tužilaštva. Huseinović je zajedno sa Bosnićem bio uhapšen u septembru prošle godine u akciji “Damask”.

Bosnić je optužen da je javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama i da postanu pripadnici Islamske države. Naredno ročište je 25. februara.