SIPA u Banjoj Luci uhapsila dvojicu pripadnika VRS-a: Ispred škole u Velagićima strijeljali najmanje 78 bošnjačkih civila

786

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, pripadnici SIPA-e, na području Banje Luke locirali su, identifikovali i uhapsili Boška Unčanina, rođen 1969. godine u Prijedoru i Dragana Despota, rođenog 1964. godine, u Laništu, općina Ključ.
Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske Krajine, u svojstvu pripadnika VRS-a, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su 1. juna 1992. godine, u mjestu Velagići, općina Ključ, lično i direktno, zajedno sa drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi osnovne škole.

Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja, izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevežena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II.

– Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Tokom dana, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu – saopćilo je Tužilaštvo BiH.