SAFF

Sirija: Rat koji traje 12 godina najviše pogodio djecu koja odrastaju u kampovima

Facebook
Twitter
WhatsApp

Više od 230.000 Sirijaca je ubijeno, a više od 13 miliona raseljeno od 2011. godine, saopćila je u srijedu Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR).

U izvještaju koji je objavljen na 12. godišnjicu izbijanja prodemokratskih protesta u Siriji 2011. godine, koje je režim Bashara al-Assada nasilno potisnuo navodi se da je ubijeno 230.224 civila.

Rat je najviše pogodio djecu, koja odrastaju u teškim uslovima u mnogim izbjegličkim kampovima u Idlibu i okolini.
Sirijska mreža za ljudska prava objavila je da su snage režima Bashara al-Assada ubile najmanje 22.981 dijete od marta 2011. godine.

U saopštenju se navodi da se u zatvorima Assadovog režima nalazi 5.199 djece, a 190 djece zatočene u zatvorima preminulo je od posljedica torture i zlostavljanja koje su provodile snaga sigurnosti sirijskog režima.

Još se dodaje da je u redovima vojske Assadovog režima regrutovano 1.425 djece, a 67 djece je samo u 2022. godini poginulo u oružanim sukobima.

U saopštenju je istaknuto da su proiranske terorističke organizacije, koje se bore u redovima Assadovog režima, regrutovale 86 djece.

U Turskoj, Jordanu i Libanonu živi 1,5 miliona djece sirijskih izbjeglica školske dobi, ali otprilike polovica njih nema pristup formalnom obrazovanju. Zemlje domaćini poduzele su velikodušne korake za povećanje upisa, poput ponude besplatnog javnog obrazovanja i otvaranja poslijepodnevnih “drugih smjena” u školama kako bi se prilagodio više djece. Ali prepreke poput dječijeg rada, zahtjeva za upis, jezičnih poteškoća i nedostatka pristupačnog prijevoza drže djecu izvan učionice. Posebno su ugrožena djeca s teškoćama u razvoju i srednjoškolska djeca.

“Kad svojoj djeci pričam o Siriji i kažem im da tamo imamo porodicu, pitaju me: Šta je Sirija? Objašnjavam da je izbio rat, a mi smo došli u logor. Kažem im da ostanak ovdje u kampu nije naš izbor. Ka d se situacija poboljša, vratit ćemo se u Siriju.
Pitaju me o njihovoj budućnosti ovdje i hoće li završiti studije, a potom se vjenčati i ovdje imati kuće. Odgovaram im da to nije u našim rukama, već u rukama Boga i da kao što smo došli bez prethodnog planiranja, tako se možemo i vratiti u Siriju bez prethodnog planiranja”.”, kaže jedan od Sirijaca koji se nalazi u kampu u Jordanu.
(Saff/ Anadolija)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA