četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Skandalozan govor Milorada Dodika: Prijetio secesijom, kazao da je ponosan na ratne zločince

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Milorad Dodik (SNSD) je današnjoj sjednici Narodne skupštine RS položio zakletvu za mjesto predsjednika RS.

Nakon toga se Milorad Dodik obratio poslanicima i javnosti. Na početku je čestitao svim novoizabranim.

– Ovo je treći put da sjedim pred vama kako bih položio zakletvu. Osjećam se jednako sretno kao i svi moji prethodnici. Mogu da osjetim ponos ljudi koji su položili zakletvu prije mene – kazao je, a onda i naveo njegove prethodnike, među kojim su i brojni ratni zločinci.

– Mi smo uvijek htjeli mirnu i stabilnu RS i nadam se da ćemo tako i da nastavimo. Ovaj dan pozivam sve da nas gledaju kao partnere, a ne kao podanike i klimoglavce, za to su imali neke druge, ali ih nisu izabrali. Narod je izabrao mene pored 30 kandidata – rekao je Dodik.

Kazao je da će voditi politiku kontinuiteta i neke nove politike, a nove se odnose na prilagođavanje novim globalnim odnosima.

– Svako kašnjenje bi moglo da bude katastrofalno za naše ekonomsko i socijalno stanje. Morat ćemo raditi mnogo više nego u ranijem periodu, a radili smo i ranije mnogo. Želim reći da u ovom vremenu ću razgovarati i sa potpredsjednicima i sa svim ljudima koji ovdje rade. Trebamo ostaviti teme prošlosti, teške političke teme ostavljamo sa strane. Vrhunac političkom pragmatizma je poštivati Ustav, ali nesloboda nastaje kada se prekrši Ustav. Samo u BiH imamo intervencionizam, koji nije u interesu ni Bošnjaka, ni Hrvata ni Srba – istakao je Dodik.

Poručio je da treba odbaciti odluke visokog predstavnika.

– Onaj koji napiše odluku o imovini RS, mi ćemo mu napisati odluku o otcjepljenju RS. Naravno da ćemo nastaviti i sa vraćanjem nadležnosti. Drugi imaju želje o BiH, imamo je i mi, naša je ustavna BiH. Sud i Tužilaštvo ne mogu da budu nametnuti, može da postoji dogovor o njima i to sa jasno određenim nadležnostima. RS ima granice, ima Srbiju, ima Rusiju i brojnim partnerima, a ne sa “spodobama” poput Kristijana Šmita (Christian Schmidta). Ja sam čovjek mira i ne želim da jedan život, bilo čiji bude ugrožen, ali RS će se braniti. Većina zna šta ovdje radi – dodao je.

Smatra da nema ništa o evropskih integracija.

– Sve su nam slagali, dolazimo do kandidatskog statusa i govore o pravnoj državi, a nelegalnog visokog predstavnika priznaju, priznaju i strane sudije Ustavnog suda – rekao je Dodik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA