SAFF

Skandalozna intervencija policije RS-a na Trebeviću: Zbog obavljanja namaza kažnjeni sa 100 KM

Facebook
Twitter
WhatsApp

Sarajevski mladići Bajro Čavčić i Semir Vatrić izloženi su jučer skandaloznom nasilju policije manjeg bh. entiteta na Trebeviću. Dodikova policija je spomenute mladiće kaznila sa 100 KM jer su, kako su naveli u prekršajnom nalogu, klanjali namaz. U nastavku prenosimo izjavu Bajre Čavčića o spornom događaju.

“Ja i moj prijatelj sa dvadesetero djece otišli smo na zajednički izlet na Trebević. U 12 sati obavili smo podne namaz na javnoj površini, vodeći računa da nikome pri tome ne smetamo. Nakon namaza krenuli smo kući, a dva policijska službenika su nas presrela i počela legitimisati.

Policijski službenici su izdvojili mene i mog prijatelja Semira Vatrića, prof. teologije. Pitali smo zašto nas legitimišete, na sta smo dobili veoma iznanđujući i bezobrazan odgovor: ‘Nepristojno ponašanje – Obavljanje namaza’, kao što stoji i u prekršajnom nalogu kojeg smo dobili. Jedan od policijskih službenika je rekao da je to na njihovoj teritoriji zabranjeno.
U toku razgovora rekli smo im da to nema osnove i uporište u zakonu i da je to narušavanje naših osnovnih ljudskih prava. Nakon čega su vidno zbunjeni kontaktirali svoga komandira i obavjestili nas da im je komandir naredio da napišu prekršajne naloge.
Dva sata nakon toga razgovarali smo i ubjeđivali policajce kako njihov postupak nije u skladu sa zakonom i da mogu snositi posljedice zbog čega su u više navrata kontaktirali komandira i prenosili nam povratne informacije i naredbu od komandira koji je insistirao na pisanju prekršajnog naloga.
Policijski službenici koji su nas legitimisali bili su korektni prema nama i iz navedene situaije se moglo zaključiti da im je neprijatno.
Nakon što mi je napisan prekršajni nalog u iznosu 100 KM, htjeli su napisati i mom prijatelju Semiru Vatriću koji je tražio da se odmah čuje sa komandirom policije lično. Nakon što su se čuli, prilikom kontakta, Semir mu je jasno objasnio da uznemirava i narušava građanska, vjerska, ljudska, demokratska i moralna prava i zaprijetio je da će biti tužen, nakon čega se on vidno uznemirio i prebacio odgovornost na svoje starješine. Poslije toga je prestao razgovor i pored toga su htjeli da napišu prekršajni nalog”.

 

Čavčić u nastavku svjedoči da su Dodikovi policajci shvatili da su pogriješili zbog čega su zatražili da im se vrati prekršajni nalog koji su mu bili napisali. “Tražili su od mene da im vratim prekršajni nalog što sam ja odbio. Nakon 4-5 sati uznemiravanja tražili smo da nas konačno puste da idemo kući. Komandir policijske stanice Istočni Stari Grad, stanično odjeljenje policije Trebević Ivetić Željko je došao lično i molio me da mu vratim nalog da ga stornira, na što ja naravno nisam pristao. Napomenuo bih da su se naša mala djeca od 6 godina, za koje smo bili odgovorni, sve vrijeme smrzavala i onako jadna čekala da se mi vratimo. Zamislite samo kada se jedno dijete od šest godina trese od zime i gladi. Zbog njihovog bespotrebnog zadržavanja, bili smo prisiljeni da se vratimo pješke jer je žičara bila zatvorena.”

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA