Skandalozno: Agencija za statisiku BiH nametnula nova diskriminirajuća pravila koja ugrožavaju popis Bošnjaka

251
zdenko-milinovic-aa picture 20130829 530436 high

Na dresu Saffa stigla je poruka našeg čitaoca Abdullaha Fejzića iz Vogošće koji se trenutno nalazi na privremenom radu u Danskoj. „ Poštovana redakcijo Saffa, mam važan problem u vezi popisa. Ni ja ni moj brat Mustafa, zajedno sa našim porodicama, nismo se mogli popisati iako je u domaćinstvu u Vogošći bio prisutan naš babo sa pripremljenim dokumentima i ispunjenim obrascima. Zamka koja je postavljena je slijedeća, jedno domaćinstvo može biti složeno i sastojati se od više porodica, u tom slučaju jedan punoljetan član domaćinstva može popisati sve članove domaćnstva, međutim ovo nije tačno, odnosno na terenu se sprovode potpuno druga popisna pravila. Razgovarao sam sa Call Centrom Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine i oni su mi objasnili da je u zadnjem periodu, pred sami početak popisa, donesena odluka da se jedno složeno domaćinstvo, koje se sastoji od više porodica razdvoji na ekonomskom nivou, to znači da mora biti prisutan punoljetni član svake porodice da bi popisao svoju porodicu.To praktično znači da u kući u kojoj živi moj babo, i gdje živimo i ja moj brat sa porodicama, babo je mogao popisati samo sebe a moja i bratova porodica nije uopšte popisana. Ovo je veoma perfidan plan da se izbjegnu u popisu svi oni koji nisu trenutno u BiH a to su naravno najviše Bošnjaci”.

U zavjeru protiv Bošnjaka je stala i Agencija za statistku, iako Zakon, tvrdimo, kaže suprotno. Ne nasjedajte na ovakve stvari  ili nesto slično ovome. Odlučno se oduprite ovakvim vrstama podvala.

Svakim novim danom popisa stanovništva otkrivaju se novi detalje koji jasno upućuju da su mnogi u lancu sprovođenja popisa stanovništva unijeli brojna pravila koja na terenu prave haos i nanose ogromnu štetu građanima BiH, naročito Bošnjacima.