Slobodna sirijska vojska proizvela borbeno oklopno vozilo visoke kvalitete

187

Stručnjaci Slobodne sirijske vojske u područjima osvojenim operacijama Štit eufrata i Maslinova grana,  proizveli su BOV (borbeno oklopno vozilo) za prijevoz vojnika, visoke kvalitete. Agencija Anadol prenijela je izjavu glasnogovornika brigade Hamza da je „proizvodnja BOV-a namijenjenog za prijevoz vojnika, rezultat napora koje Slobodna sirijska vojska ulaže u razvoju vojne industrije od 2017. godine.“

Slobodna sirijska vojska tada je na osvojenom području pokrenula fabriku vojne opreme i naoružanja, te su započeli sa proizvodnjom lahkog naoružanja i artiljerijskih sredstava.

Ovih dana eksperti Slobodne sirijske vojske predstavili su svoj najnoviji uspjeh: borbeno oklopno vozilo za prijevoz vojnika koje su nazvali El-Fehd (gepard). Za proizvodnju ovog vozila kao primjer je poslužio model turskog oklopnog vozila. BOV Slobodne sirijske vojske dug je šest metara, visok tri, a širok metar i sedamdeset i pet centimetara. Maksimalne mrzine do osamdeset kilometara na sat i kapaciteta za prijevoz deset vojnika, dok posadu čini pet ljudi: komandir, vozač, strijelac, pomoćnik strijelca i bolničar.

BOV ima ugraženu klimu za ljetne i zimske uslove, pozadi ima hidraulična vrata i sedam ostvora sa strane, koji omogućavaju ispaljivanjen hitaca iz lahkog pješadijskog naoružanja. Pored toga vozilo je opremljeno čeličnom mrežom otpodnom na granate RPG-a, te staklom otpornim na metke.

Vozilo je opremljeno mitraljezom na automatsko upravljanje, koji je povezan sa specijalnom kamerom koja omogućava i viđenej noću, a mitraljez ima mogućnost da se okrene za 360 stepeni. Također, vozilo posjeduje savremeni sistem veze koji omogućava dobru komunikaciju sa drugim jedinicama na bojnom polju.