utorak, 20. decembar 2022 / 26. džumade-l-ula 1444

SAFF

Špago: Konaković treba objasniti zašto je prodao NATO put za ministarsku fotelju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šerif Špago pozvao je predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića da “objasni javnosti zašto se u sporazumu ‘Osmorke’, SNSD-a i HDZ-a niti jednom riječju ne spominje NATO”.
Reagirajući na Konakovićevu izjavu da su SDA i DF 2019. godine NATO put BiH “parkirali na parking”, aludirajući pri tome na Program reformi u kojem se navodi opredjeljenje za unapređenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH, Špago je izjavio da je te godine aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP), što je najveći iskorak na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

– Može se razumjeti činjenica da predsjednik jedne stranke ne zna ništa o euroatlantskim integracijama, ali ako je ta osoba ujedno i kandidat za ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, onda ta činjenica opravdano brine javnost. Da je Konaković, pored Wikipedije, otvorio zvaničnu stranicu NATO-a, saznao bi da put Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u nije 2019. godine “parkiran na parkingu” već da je te godine, zahvaljujući istrajnosti SDA i DF-a, aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP), što je najveći iskorak na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine – izjavio je Špago.

Dodaje da je činjenica da učešće u MAP-u ne prejudicira odluku o članstvu u NATO-u logična jer finalnu odluku donose i članice NATO-a i nadležne institucije Bosne i Hercegovine.

– Konaković to ili ne zna, što je pogubno za nekog ko želi biti ministar vanjskih poslova, a još pogubnije za euroatlantski put zemlje, ili u potpunosti prihvata narativ Milorada Dodika u zamjenu za ulazak u vlast.

Umjesto demonstracije neznanja i ispraznih floskula, Konaković bi javnosti trebao objasniti zašto se u sporazumu “Osmorke”, SNSD-a i HDZ-a niti jednom riječju ne spominje NATO, odnosno zašto odustaju od NATO puta i prodaju državne interese samo zarad tri ministarske fotelje – upitao je potpredsjednik SDA.

Kada je u pitanju formiranje federalne vlasti, Špago ističe da su građani odlučili da se federalna vlast ne može formirati bez SDA, “dok NiP i cijela ‘Osmorka’ nemaju većinu niti u jednom klubu Doma naroda i jedini politički kapital koji posjeduju jeste spremnost na ustupke SNSD-u i HDZ-u, poput odustajanja od NATO puta”, saopćeno je iz SDA.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA