SAFF

Špago: Konaković treba objasniti zašto je prodao NATO put za ministarsku fotelju

Facebook
Twitter
WhatsApp

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šerif Špago pozvao je predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića da “objasni javnosti zašto se u sporazumu ‘Osmorke’, SNSD-a i HDZ-a niti jednom riječju ne spominje NATO”.
Reagirajući na Konakovićevu izjavu da su SDA i DF 2019. godine NATO put BiH “parkirali na parking”, aludirajući pri tome na Program reformi u kojem se navodi opredjeljenje za unapređenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH, Špago je izjavio da je te godine aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP), što je najveći iskorak na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

– Može se razumjeti činjenica da predsjednik jedne stranke ne zna ništa o euroatlantskim integracijama, ali ako je ta osoba ujedno i kandidat za ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, onda ta činjenica opravdano brine javnost. Da je Konaković, pored Wikipedije, otvorio zvaničnu stranicu NATO-a, saznao bi da put Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u nije 2019. godine “parkiran na parkingu” već da je te godine, zahvaljujući istrajnosti SDA i DF-a, aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP), što je najveći iskorak na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine – izjavio je Špago.

Dodaje da je činjenica da učešće u MAP-u ne prejudicira odluku o članstvu u NATO-u logična jer finalnu odluku donose i članice NATO-a i nadležne institucije Bosne i Hercegovine.

– Konaković to ili ne zna, što je pogubno za nekog ko želi biti ministar vanjskih poslova, a još pogubnije za euroatlantski put zemlje, ili u potpunosti prihvata narativ Milorada Dodika u zamjenu za ulazak u vlast.

Umjesto demonstracije neznanja i ispraznih floskula, Konaković bi javnosti trebao objasniti zašto se u sporazumu “Osmorke”, SNSD-a i HDZ-a niti jednom riječju ne spominje NATO, odnosno zašto odustaju od NATO puta i prodaju državne interese samo zarad tri ministarske fotelje – upitao je potpredsjednik SDA.

Kada je u pitanju formiranje federalne vlasti, Špago ističe da su građani odlučili da se federalna vlast ne može formirati bez SDA, “dok NiP i cijela ‘Osmorka’ nemaju većinu niti u jednom klubu Doma naroda i jedini politički kapital koji posjeduju jeste spremnost na ustupke SNSD-u i HDZ-u, poput odustajanja od NATO puta”, saopćeno je iz SDA.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA