Srbijanski mediji tvrde: Mladića iz Haga puštaju 24. marta

760

Ratko Mladić, osuđeni radni zločinac i ratni komandant Vojske Republike Srpske, mogao bi doći u Srbiju na privremenu slobodu krajem marta, pišu beogradske “Novosti”.

On je zatražio od suda u Hagu da mu dozvoli da na 25. godišnjicu od ubistva posjeti grob svoje kćerke Ane u Beogradu, a godišnjica je 24. marta.

Mladićeva odbrana podnijela je nedavno zahtjev da se Mladić pusti na sedam dana, kako bi obišao grobove kćerke, majke, brata i nekoliko bliskih rođaka. Uz zahtjev je priložena i garancije vlada Srbije i Republike Srpske da će nakon toga biti vraćen u pritvor u Scheveningen.

Međutim, pitanje je hoće li sudsko vijeće za mjesec uspjeti donijeti odluku jer je tužilaštvo čekalo posljednji dan svog roka da dostavi odgovor na zahtjev odbrane. Prema proceduri, sada odbrana treba da odgovori, a potom se ponovo tužilaštvo izjašnjava o njihovom odgovoru. Tek poslije toga sudsko vijeće razmatra zahtjev, pojašnjavaju “Novosti”.

Mladićev advokat Branko Lukić kaže kako se nadaju da će sudsko vijeće izaći u susret njihovom zahtjevu i na nekoliko dana pustiti Mladića na privremenu slobodu.

– Mladić je star čovjek, narušenog zdravlja i sasvim je na mjestu dozvoliti mu da obiđe te grobove. Također, nema šanse da pobjegne jer bi bio neprestano nadgledan, a i ozbiljno je bolestan i ne može da se ne liječi. Osim toga, Srbija je do sada svakoga s privremene slobode vraćala u Hag. Zaista očekujemo da će ovo vijeće imati razumijevanja za razliku od onog prvostepenog, nerazumnog – kazao je Lukić.