SAFF

Stevandić: Nikšić je pod velikim pritiskom, a Osmorka se nije oglašavala povodom 9. januara

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić govorio je o “granicama” unutar BiH, ali i o pritisku na Nermina Nikšića (SDP) da ponovno razgovara sa Miloradom Dodikom, predsjednikom manjeg bh. entiteta.

Stevandić je mišljenja da se RS “čvrsto drži” jer je “teritorija srpskog naroda” koja je pod međunarodnim ugovorom i “nacrtanim granicama”.

Stevandić jasno negira Bošnjake, Hrvate i ostale u RS-u te područje entiteta prisvaja samo jednom narodu.
“Dok srpsko pitanje na Balkanu ne bude završeno, mi ne možemo biti pospani, neodlučni. Postoje mnoge stvari gdje međunarodni faktori reaguju i djeluju i u Srbiji i u Republici Srpskoj. Mislim da smo dosta toga naučili posljednjih desetak godina i da je vrijeme da podvučemo crtu i isposlujemo da naš stav bude verifikovan i u međunarodnoj zajednici”, mišljenja je Stevandić.
Kako prenosi RTRS, predsjednik NSRS-a kazao je da su “granice RS-a jedine poslije Drugog svjetskog rata koje su plod međunarodnog ugovora i nacrtane u Evropi”.
“Nijedna druga granica nije nacrtana. To je činjenica. A granica reguliše vlasništvo. Moje do granice, tvoje je od granice. Mi nemamo problem da živimo sa tim da poštujemo Federaciju BiH”, rekao je Stevandić.
Dalje, Stevandić nastavlja forsirati narativ da BiH nije država, već zajednica, čime u potpunosti negira historijski kontinuitet BiH.
Komentirao je i da li je Vijeće ministara dovedeno u opasnost nakon što je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao da je potrebno ponovno razgovarati sa Dodikom, istakavši da je Nikšić pod velikim pritiskom “politike sećije” ili “sarajevske čaršije”.

Smatra i da se na proces podjele i obesmišljavanja Osmorke troši mnogo novca.

“U to su uključene razne paraobavještajene službe vezane za nelegalnog direktora obavještajne službe BiH, a tu je biznis klub fokusiran oko Bakira Izetbegovića i SDA”, mišljenja je Stevandić.

Stava je i da je međunarodna zajednica producirala krize te da se “partneri iz Osmorke nisu oglašavali o pitanima Dana RS-a i imovine”, već su stranci “počeli dizati temperaturu”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA