SAFF

Sud BiH potvrdio optužnicu u slučaju “Dobrovoljačka”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu “Dobrovoljačka”.

Kako je Faktoru potvrđeno iz Tužilaštva, optužnica je potvrđena u cijelosti protiv svih 10 optuženih.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je krajem aprila optužnicu protiv 10 osoba u predmetu “Dobrovoljačka”. To su: Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

– Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina – saopćili su tada iz Tužilaštva BiH.

O slučaju “Dobrovoljačka” stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila “legitimna vojna meta”.

“Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, kao i MUP-om RS, provelo je temeljitu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svjedoka navedenog događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA