„ Suđena“ pobjeda Bosne i Hercegovine

290
bih-bjelorusija 09

Piše: Ezher Beganović

Plasman Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Brazil najveći je uspjeh naše zemlje nakon završetka rata. Ovaj veliki sportski uspjeh Bosne i Hercegovine došao je u najbolje vrijeme. “Ovo je bilo suđeno”, kazao je kapiten bh. reprezentacije Emir Spahić nakon herojske pobjede nad Litvanijom, odnosno nakon plasmana u Brazil. Ova „suđena pobjeda” donijela je novu, svježu i toliko potrebnu snagu državi Bosni i Hercegovini. Osim trenutne koristi, cijela Evropa sa velikim poštovanjem priča o našoj zemlji, plasman bh. reprezentacije u Brazil u osnovi je jedna važna poruka za sve patriote, a naročito za sve dušmane Bosne i Hercegovine. Neprijatelji Bosne i Hercegovine stalno jurišaju na našu državu, od sticanja nezavisnosti ne prestaju rušilački napadi. Dvodecenijska ofanziva na našu zemlju nanijela je velike štete, Bosna i Hercegovina jedva postoji, sve je blokirano i dovedeno u pitanje. Svojim stalnim napadima i destrukcijama neprijatelji BiH uspjeli su nametnuti pesimizam, beznađe, a kod velikog broja građana i gubitak vjere u opstojnost naše zemlje. I taman, kada su neprijatelji Bosne i Hercegovine pomislili da se nalaze pred dugo očekivanom pobjedom, dolazi „ suđena pobjeda”, nešto što šalje jednu sasvim drugu poruku o Bosni i Hercegovini.

Nakon plasmana u Brazil cijeli svijet je saznao kakve fudbalske majstore ima Bosna i Hercegovina. Uz to saznanje, svjetska javnost imala je priliku vidjeti kako i koliko Bosanci i Hercegovci vole svoju domovinu. U tu ljubav danas više niko ne sumnja. Ona je dokumentirana. Neprijatelji naše zemlje sinoć su postali svjesni da se snaga Bosne i Hercegovine nalazi u srcima stotina hiljada zaljubljenih mladih bh. fanatikosa. Znamo da ih takvo saznanje žalosti.

Zato je plasman BiH na Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Brazil više od sportske pobjede. Imamo pravo da se radujemo, ali i obavezu da nastavimo dalje. Pred Bosnom i Hercegovinom su brojne bitke. Fudbalerima sretno u Brazilu a svi oni koji vole ovu zemlju, naročito sada kada znamo da nas ima mašallah, trebaju tu ljubav dokazati i na drugim terenima.

IMG 0867

PODIJELI
Prethodni članak.
Sljedeći članakBorba za istinu