Sudija Carmelo Agius razbjesnio srpske ratne zločince i njihove zaštitnike iz RS-a

Carmelo Agius prvi je sudija koji je odlučio da zaustavi zloupotrebu pogodnosti na osnovu kojih su oslobađani brojni okorjeli ratni zločinci. Zato su zaštitnici ratnih zločinaca iz manjeg bh. entiteta toliko ogorčeni na sudiju Agiusa. Pored navedenog odnosa prema osuđenim ratnim zločincima, sudija Carmelo Agisu ima poseban brižljiv odnos prema žrtvama zločina

784

Odluka predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Carmela Agiusa da odbije zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu nekadašnjeg šefa Kriznog štaba Srpske Autonomne oblasti Krajina Radoslava Brđanina, koji je u julu prošle godine odslužio dvije trećine izrečene kazne za ratne zločine, naišla je na negodovanje u Republici Srpskoj.

Bijeljinski advokat Miodrag Stojanović kaže da ovakva odluka Mehanizma postaje zabrinjavajuće pravilo u posljednje vrijeme.

– Nakon što je tribunal u slučaju generala Radivoja Miletića odbio da postupi po ustaljenoj praksi i da poslije dvije trećine izdržane kazne odobri njegovo prijevremeno puštanje na slobodu, ovo postaje zabrinjavajuća praksa. Bili smo uvjereni da će se ta praksa konačno prenijeti i na osuđenike koje je osudio Sud BiH, ali sada vidimo da stvari idu u suprotnom smjeru – kaže Stojanović.

Carmelo Agius prvi je sudija koji je odlučio da zaustavi zloupotrebu pogodnosti na osnovu kojih su oslobađani brojni okorjeli ratni zločinci. Zato su zaštitnici ratnih zločinaca iz manjeg bh. entiteta toliko ogorčeni na sudiju Agiusa.

Pored navedenog odnosa prema osuđenim ratnim zločincima, sudija Carmelo Agisu ima poseban brižljiv odnos prema žrtvama zločina.