Tadić: Vučić se nije fundametalno promijenio od 1990-ih

275

Bivši predsjednik Srbije i lider SDS Boris Tadić je izjavio, u specijalnoj emisiji N1 Sarajevo, da postoji velika razlika između Srbije u njegovom i Srbije u mandatu aktuelnog predsjednika Aleksadra Vučića. Smatra da se Vučić “nije fundamentalno promijenio” od devedesetih, već da se promijenila samo njegova retorika i ono što je korisno za njega.

Tadić je, u emisiji u kojoj je tema bila govor mržnje u javnom prostoru u čitavom regionu, rekao da je u njegovom mandatu Srbija, sarađujući s Haškim tribunalom, zapravo poštovala svoje zakone i zakon o saradnji sa tribunalom, koji je istovremeno bio i međunarodni zakon.

Smatra da je doprineo ideji pomirenja, podsjećajući da se izvinio.

Dodao je da je deo te ideje pomirenja bila i saradnja sa Hagom, hapšenje svih optuženih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti (Radovana Karadžića, Ratka Mladića).

Kaže da bi ponovio to isto – da bi poštovao zakon, pogotovo što je, kako kaže, njegovo uvjerenje bilo da se Mladić i Karadžić i drugi optuženi nađu u Tribunalu i da se tamo raspravlja pitanje njihove krivice ili nevinosti.

Osuda u Haškom tribunalu lišava odgovornosti Srbiju i prebacuje je na pojedince, istakao je Tadić, dodajući: „Ali ne može Vučić da izađe iz svojih horizonata“.