SAFF

Tahirović odgovorio Lidiji Bradari: Dario Kordić je ratni zločinac i dok živi i kad umre

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjednik udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović reagirao je na današnji javni istup Lidije Bradara (HDZ) na N1 kada je rekla da je ratni zločinac Dario Kordić odležao svoju kaznu čime je prestao biti osuđenik. Podsjećamo, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora jer je planirao, poticao i naredio zločine koji su se dogodili 16. aprila 1993. u Ahmićima te selima Šantići, Pirići i Nadioci. Sud je utvrdio da je Kordić sve radio da se uradi etničko čišćenje i progon bošnjačkog stanovništva. Za posmrtnih ostacima žrtava tog područja i danas se traga.

“Ovo je brutalnost što je izrekla. Kordić je osuđen za najteže ratne zločine i to što je odležao kaznu nije dobio nagradu već i dalje je presuđeni ratni zločinac. Takva kvalifikacija kakvu daje predsjednica FBiH ne postoji. Njen prijatelj je ratni zločinac i kad umre i dok živi. Da li se on pokajao, posjetio Ahmiće i izrazio svoje žaljenje porodicama ubijenih i na kraju da li je Bradara ikada bila u Ahmićima”, upitao je Tahirović.

Istakao je da će u narednim danima pisati visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu te će ga obavijestiti da je Bradara prekršila Krivični zakon BiH kojim je veličanje ratnih zločinaca krivično djelo te će zatražiti njegovu intervenciju i smjenu Lidije Bradara.

(Patria)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA