SAFF

Tahirović: Saopćenje OHR-a dodatna uvreda za žrtve, tražimo smjenu ili javno izvinjenje Bradare

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović ocijenio je reakciju Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta na izjavu predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare, u kojoj je kazala za Darija Kordića kako “osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin”, kao dodatnu uvredu za žrtve.

– Saopćenje Ureda visokog predstavnika kojim pojašnjava predsjednici FBiH šta znači presuda, više liči na ukor nekom nedoraslom, a ne jasno i čvrsto opredjeljenje sprovođenja vlastith odluka. Odluke predhodnika su i njegove odluke. Smatramo da to nije rješenje i tražimo smjenu ili javno izvinjenje predsjednice FBiH kao i njenu posjetu Memorijalnom centru u Ahmićima. Sve drugo, pa i saopćenje OHR-a, je dodatna uvreda za žrtve – kazao je Tahirović.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida pisalo je Uredu visokog predstavnika Christiana Schmidta, te uz punu podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata ‘92-‘95, “16. april” Ahmići, zahtijeva od visokog predstavnika donošenje odluke o smjeni Lidije Bradara i zabranu obavljanja svake službene, izborne ili imenovane javne funkcije, zbog opstrukcija i ugrožavanja provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, navodi se u njihovom saopćenju.

OHR se oglasio pojašnjavajući Bradari kako presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ne nestaju nakon što je odslužena zatvorska kazna.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA