Tajna ruska jedinica 29155 za destabilizaciju Evrope

340

Tajna ruska obavještajna služba, poznata kao Jedinica 29155, želi da destabilizira Evropu, tvrde stručnjaci za sigurnost, piše The New York Times.

“Prvo je uslijedila kampanja destabilizacije u Moldaviji, nakon čega je uslijedilo trovanje trgovca oružjem u Bugarskoj, a zatim spriječen puč u Crnoj Gori. Prošle godine je pokušan atentat na bivšeg ruskog špijuna u Britaniji koristeći nervni otrov. Iako su operacije nosile otiske ruskih obavještajnih službi, vlasti su ih u početku vidjele kao izolovane, nepovezane napade. Zapadni sigurnosni zvaničnici zaključili su da su ove operacije, i potencijalno mnoge druge, dio koordinisane i aktuelne kampanje koja za cilj ima destabilizaciju Evrope, koju je sprovela elitna jedinica unutar ruskog obavještajnog sistema vješta za subverziju, sabotažu i atentat, tvrde stručnjaci.

Zapadne obavještajne agencije prvi put su identifikovale ovu jedinicu nakon neuspjelog državnog udara 2016. godine u Crnoj Gori, koji je uključivao zavjeru dva oficira jedinice da ubiju tada crnogorskog premijera Mila Đukanovića i zauzmu zgradu parlamenta.

Kako ističu, grupa, poznata kao Jedinica 29155, djelovala je najmanje deceniju, ali su je zapadni zvaničnici tek nedavno otkrili.

Obavještajni zvaničnici u četiri zapadne zemlje kažu da je nejasno koliko često se jedinica mobiliše i upozoravaju da je nemoguće znati kada i gdje će njeni operativci napasti. Svrha Jedinice 29155, o kojoj ranije nije izviješteno, podvlači stepen do koga se ruski predsjednik Vladimir V. Putin aktivno bori protiv Zapada svojim brendom takozvanog hibridnog ratovanja – mješavinom propagande, hakerskih napada i dezinformacije – kao i otvorene vojne konfrontacije.

“Mislim da smo zaboravili koliko Rusi mogu biti bezobzirni“, rekao je Peter Zvak, penzionisani vojni obavještajni oficir i bivši ataše odbrane u Ambasadi Sjedinjenih Država u Moskvi, koji je rekao da nije bio svjestan postojanja jedinice. U SMS poruci, Dmitrij S. Peskov, portparol Vladimira Putina, uputio je pitanja o toj jedinici ruskom Ministarstvu odbrane. Ministarstvo nije odgovorilo. Skrivena iza betonskih zidina u sjedištu 161. centra za specijalnu namjensku obuku u istočnoj Moskvi, jedinica se nalazi u okviru komandne hijerarhije ruske vojne obavještajne agencije, nadaleko poznate pod nazivom G.R.U.

New York Times piše da, iako mnogo toga o G.R.U. operacijama ostaje misterija, zapadne obavještajne agencije su počele dobijati jasniju sliku njene osnovne arhitekture. U mjesecima prije predsjedničkih izbora 2016., američki zvaničnici kažu da su dvije G.R.U. sajber jedinice, poznate kao 26165 i 74455, provalile u servere Demokratskog nacionalnog komiteta i Klintonove kampanje, a zatim objavile sramotne interne komunikacije.

Hakerski timovi uglavnom djeluju iz Moskve, hiljadama kilometara od svojih meta. Nasuprot tome, službenici jedinice 29155 putuju i iz evropskih zemalja. Neki su odlikovani veterani najkrvavijih ruskih ratova, uključujući Afganistan, Čečeniju i Ukrajinu. Njihove operacije su toliko tajne, prema procjenama zapadnih obavještajnih službi, da je postojanje jedinice najverovatnije nepoznato čak i ostalim G.R.U. operativcima. Čini se da je jedinica tijesno povezana zajednica.