Thaci upozorio EU: Srpska propaganda želi stvoriti legitimitet ‘velikoj Srbiji’, stvorenoj genocidom u Bosni i Hercegovini

2081

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ponovo se oglasio na Facebooku, prozivajući Srbiju za širenje propagande o navodnim namjerama Kosova i Albanije za stvaranje “velike Albanije”, a rekao je da je Evropska unija naivna, jer postaje žrtva te propagande.

Pozvao je EU da ne potpada pod taj utjecaj i da Kosovo tretira kao nezavisnu i suverenu državu.

On je napisao da nije slučajno vraćanje propagande iz, kako je rekao “Tomahavk ere”, i da za to postoje dva razloga, od kojih je jedan da pruži legitimitet “‘velikoj Srbiji’, stvorenoj putem genocida u Bosni i Hercegovini”.

Drugi cilj odnosi se na to, kako tvrdi, da se podstaknu nacionalistički i ekstremistički elementi “da destabiliziraju i napadnu teritorijalni integritet Kosova”.

Thaci je rekao da Srbiji ne smeta Albanija kao nezavisna i suverena država i da tokom dijaloga u Briselu predstavnici Srbije su “bez stida rekli nekoliko puta da bi Srbija više voljela voditi dijalog s Albanijom, a ne s Kosovom”.

On poručuje da se tako nešto neće desiti.

Kosovski predsjednik tvrdi da je “kampanja orkestrirana” i da su je pripremili “oni isti” koji su taj “stari zanat” radili prije 20 godina.

“Nažalost, EU je neobično naivna u svom izvještaju sa Kosova i postaje plijen propagande u Srbiji. Prema tome, nije slučajno da se ponašanje i izjave nekih zvaničnika EU-a poklapaju s onima iz Srbije kada govore o Kosovu”, smatra Thaci.

On je rekao da ne očekuje od Srbije “da se odrekne svojih snova o vraćanju Kosova, iako znaju da je to nemoguće”.