nedjelja, 1. oktobar 2023 / 16. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Turković odgovorila Konakoviću: Skretanje pažnje sa problema u Osmorki gdje je SDP ponižen i izigran

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ne mogu se u javnosti iznositi poluistine i dezinformacije. A, istina je slijedeća: generalni konzulati su otvoreni zakonito prema Odluci Predsjedništva BiH. Zemlje u kojima su otvoreni konzulati su dale svoje saglasnosti, njihovi državni funkcioneri su prisustvovali otvaranju, poručila je bivša ministrica vanjskih poslova.

Nakon što je novoizabrani ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković na društvenim mrežama objavio kako su nakon samo dva dana uvidjeli mnogo slabosti unutar MVP-a te se osvrnuo na otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Rijeci i Novom Pazaru navodeći kako je to urađeno u predizborno vrijeme i da u budžetu MVP nema novca za te konzilate, oglasila se bivša ministrica Bisera Turković.

– Vidim da je nekima sporno što su otvoreni Generalni konzulati BiH u Rijeci i Novom Pazaru. Zaboravljaju da je to bila odluka i nalog Predsjedništva BiH koja je provedena čime smo ojačali diplomatsko-konzularnu mrežu BiH. Razumijem da je namjera da se skrene pažnja javnosti sa problema u “Osmorki” gdje je SDP, kao najveća stranka u toj koaliciji potpuno ponižen i izigran. Ali, ne mogu se u javnosti iznositi poluistine i dezinformacije.

A, istina je slijedeća: generalni konzulati su otvoreni zakonito prema Odluci Predsjedništva BiH. Zemlje u kojima su otvoreni konzulati su dale svoje saglasnosti, njihovi državni funkcioneri su prisustvovali otvaranju. Generalne konzule je moralo imenovati Predsjedništvo BiH, a sistematizaciju uposlenih odobriti Vijeće ministara BiH. Međutim, koalicioni partneri i njihovi šefovi SNSD i HDZ su to mjesecima blokirali, o čemu sam u više navrata u javnosti govorila i slala urgencije. Pokušavali su preko toga trgovati i vršiti pritisak na mene da odobrim enormna sredstva za kupovinu zgrade UIO – objasnila je Turković.

Ona ističe da to naravno nije dozvolila, ali da nije ni odustala od širenja DKP mreže i provođenja odluke Predsjedništva BiH koja je u interesu brojnih BH državljana koji gravitiraju tim konzulatima.

– Ako će nova vlast razgrađivati i ono što je napravljeno, umjesto da nastavi graditi državu, onda ulazimo u vrlo neizvjesnu budućnost. Ako novo rukovodstvo Ministarstva vanjskih poslova želi da se dokaže neka odmah otvori osam ambasada BiH po Odluci Predsjedništva BiH! Izjava u kojima se govori da je nešto “vjerovatno” su vrhunac političke manipulacije u kojima se neko optužuje za nešto što je po njemu “vjerovatno”. Odgovoran političar provjeri istinu, pa kaže ono što je sigurno, a ne optužuje na osnovu “vjerovatno” – poručila je Turković Konakoviću.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA