subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Turković uputila note ambasadama Rusije, Kine i Srbije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je danas note ambasadama Ruske Federacije, Narodne Republike Kine i Republike Srbije zbog prisustva predstavnika ambasada događajima koji su održani 9. januara u Banjoj Luci.

“Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava svoje poštovanje i želi skrenuti pažnju na to da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, presudom objavljenom u ‘Službenom glasniku BiH’ broj 30/19, obilježavanje 9. januara kao službenog dana entiteta Republika Srpska proglasio neustavnim, utvrdivši da njegovo obilježavanje nije u skladu s članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi s članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine. U tom smislu, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava protest zbog prisustva predstavnika Ambasade na ceremonijama obilježavanja 9. januara, koje su održane 8 i 9. januara 2022. godine u Banjoj Luci, a koje predstavljaju čin protivan gore presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, navedeno je u noti.

Ministarstvo, kako je istaknuto, također želi naglasiti stav da nepoštovanje institucija Bosne i Hercegovine i presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine “predstavlja čin grubog miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine”.

Istaknuto je kako je Ministarstvo prinuđeno da oštro osudi ovakvo ponašanje koje može narušiti prijateljske odnose.

“Ministarstvo ujedno traži da se o ovoj diplomatskoj noti upozna Ministarstvo vanjskih poslova vaše države”, navedeno je.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA