Turska optužuje Washington da podržava radikalne grupe u Idlibu kako bi uništili tursko-ruski sporazum

1177

Piše: Abdullah Nasup

Ankara je optužila Washington i njegove saveznike, članove tzv. Međunarodne koalicije za borbu protiv ISIL-a, da pružaju podršku radikalnim grupama u Idlibu kako bi narušili tursko-ruski sporazum u Siriji o deeskalaciji sukoba u Idlibu.
Turski ministar vanjskih poslova, Mevlud Čaušoglu, izjavio je: „Neki partneri podržavaju Front oslobođenja Šama… prije svega radi toga da bi nanijeli štetu tursko-ruskom sporazumu u vezi Idliba, a drugo zbog toga što te zemlje ulažu velike napore da spriječe formiranje Komisije za izradu nacrta novog ustava Sirije“, prenosi ruska novinska agencija TAS.
Čaušoglu je kazao da ove zemlje pomažu spomenutu organizaciju materijalno, ukazavši da „Rusi predlažu zajedničku vojnu operaciju (Turske i Rusije) protiv te grupe u Idlibu.“ Čaušoglu je kazao kako Front oslobođenja Šama više nije u stanju da regrutira dodatne članove jer je sirijsko-turska granica pod kontrolom turskih snaga.
Turski list Yeni Safak prošlog utorka je objavio tekst u kojem, pozivajući se na izvore iz sirijske opozicije, tvrdi da će oko 15.000 pripadnika Fronta oslobođenja Šama prijeći u redove Nacionalne vojske Sirije, koja ima tursku podršku, a nakon što se uspostavi sigurna zona na čemu turska vlada već neko vrijeme ozbiljno radi. Isti list piše da se planira deportacija stranih boraca u njihove zemlje.
Yeni Safak navodi, pozivajući se na isti izvor, da je u planu formiranje opozicione vlade koja bi upravljala Idlibom i područjima pod kontrolom Turske i njoj odanih opozicionih grupa, uz formiranje jedinstvene „nacionalne vojske“ koja bi bila potšinjena toj vladi, a brojala bi između 35 i 80 hiljada boraca. Opoziciona vlada bi imala kontrolu nad oko 20.000 kvadratnih kilometara, obuhvatajući pokrajinu Idlib i sjeverni dio pokrajine Halep.