Turska planira zaposliti novih 20.000 nastavnika

498

Turska planira zaposliti novih 20.000 nastavnika nakon što je otpušteno na hiljade zaposlenika u prosvjeti zbog povezanosti s terorističkom organizacijom FETO/PDY odgovornom za pokušaj državnog udara 15. jula, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nastavićemo s radom u školama koje su u vlasništvu države. Nekim profesorima su ukinute radne dozvole. Nećemo nastaviti s njima, već s novim profesorima koje će zaposliti Ministarstvo obrazovanja. Učenicima poručujemo da niko neće biti oštećen. Našoj djeci ćemo pružiti bolje obrazovanje od onog prije”, rekao je turski ministar obrazovanja Ismet Yilmaz stanovnicima Sivasa koji su se na gradskom trgu okupili na “dežuri za demokratiju”.

U okviru mjera poduzetih tokom vanrednog stanja, proglašenog nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, zatvoreno je 35 zdravstvenih institucija i organizacija, 1.043 ustanove i internata u privatnom obrazovanju, 1.229 fondacija i nevladinih organizacija, 19 sindikata, federacija i konfederacija te 15 privatnih visokih ustanova povezanih s terorističkom organizacijom FETO/PDY.

U Ministarstvu je pokrenuta procedura protiv svih privatnih obrazovnih ustanova, škola i studentskih domova koji se povezuju s ovom organizacijom.