SAFF

Tužilaštvo formiralo predmet, bit će provjereni snajperisti koji su pucali po Nedžarićima

Facebook
Twitter
WhatsApp

Povodom objavljivanja snimaka iz rata u BiH na kojima se vidi snajpersko djelovanje sa položaja Vojske RS-a u sarajevskom naselju Nedžarići, gdje se prepoznaju određeni akteri u Tužilaštvu BiH je formiran predmet.

Predmet je formiran odmah nakon što su se na internet portalima pojavili videosnimci. Bit će ispitane sve okolnosti i uloga svih osoba zabilježenih na snimku.
Ratni snimak iz Sarajeva, objavljen prije nekoliko dana na YouTube kanalu reportera Philippea Buffona, na kojem snajperisti s položaja Vojske Republike Srpske u Nedžarićima pucaju na stanovnike Alipašinog Polja, otvorio je stare rane.

Građani su na snimku prepoznali određene osobe za koje se sada sumnja da su potencijalno počinile zločin, a jedna od tih osoba je identificirana kao zaposlenik Telemacha i to Radomir Marković, a osoba koja je pucala je Zoran Kulina.

“Nakon objave videosnimka stranog novinara, na više portala i medija, na kojem je zabilježeno djelovanje snajperista u sarajevskom naselju Nedžarići, prikupljeni su dostupni snimci i fotografije, te je u Posebnom odjelu za ratne zločine, formiran predmet u okviru kojeg će se ispitati sve okolnosti, činjenice i navodi o snajperskom djelovanju sa navedene lokacije, na civilne žrtve na području naselja Alipašino Polje”, navodi se iz Tužilaštva BiH.

Video koji je za kratko vrijeme pregledan više desetina hiljada puta potresao je mnoge žrtve, koje ne kriju razočarenje odnosom pravosudnih institucija ka ovakvim slučajevima.

Francuski novinar je u međuvremenu uklonio sve videosnimke sa svog kanala na YouTubeu.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA