U Mijanmaru ponovo nasilje nad muslimanima

284
myanmar

Obnova vjerskog nasilja u zapadnom Mijanmaru ove sedmice je odnijela šest muslimanskih žrtava, a desetine domova je uništeno, kako je u srijedu prenio jedan policijski dužnosnik.

Ubistva i spaljivanje domova u i okolo grada Thandwe počelo je u utorak, svega nekoliko sati prije nego je predsjednik države, Thein Sein, došao u ovo krizno područje u srijedu kao dio predviđene posjete u smirivanju vjerske netrpeljivosti i kritike “ekstremizma”.

“Gubici i štete su obostrane,” rekao je predsjednik Thein Sein na nacionalnoj televiziji.

Ali, prema izvještajima policijskog dužnosnika, pukovnika Kyaw Tinta i seljana koji su svjedočili sukobima, nasilje je uslijedilo po već viđenom scenariju:

Naoružana rulja prevođena budističkim svećenicima divljala je muslimanskim naseljima.

“Sve pronađene žrtve su pripadnici muslimanske zajednice,” rekao je pukovnik Tint.

Nakon rasplamsavanja sukoba u zapadnom Mijanmaru, ove godine su se anti-muslimanski nemiri proširili i na ostatak zemlje, ostavljajući za sobom desetine ubijenih muslimana među kojima su i djeca.

Budističke nacionalističke grupe pozivaju na bojkot muslimanskih prodavnica, dok, radikalni budistički svećenici širom zemlje šire anti-muslimansku propagandu.

Istraživačka grupa, The International Crisis Group, ove sedmice je objavila izvještaj u kojem govori da je najviše sukoba izazvano zbog “anti-muslimanske propagande i neadekvatnih odgovora snaga sigurnosti”.

Pukovnik Kyaw Tint, policijski službenik, izjavio je da je napetost u okolini Thandwe između budista i muslimana još visokog rizika, i da je policija uvela policijski sat.

Nyi Lay, muslimanski vlasnik prodavnice u Thandwi, kaže da je budistička rulja napala njegovo naselje i popalila kuće.

“Branili smo se svim raspoloživim sredstvima”, rekao je.

Policijski dužnosnici su pucali u zrak pokušavajući da rastjeraju napadače, a nama su poručili da ostanemo u kućama.

“Živimo u strahu,” ponavlja Nyi Lay.

Mržnja i nepovjerenje posebno su izraženi među budistima i muslimanima u državi Rakhine, na granici sa Bangladešom. Prošle godine, više od 150 osoba je ubijeno, a preko 100.000 je protjerano iz svojih domova. Većina ovih žrtava i raseljenih osoba su Rohinja, etnički pripadnici grupe koja broji oko milion ljudi, koje država ne priznaje i većina ih ne posjeduje državljanstvo.

Za razliku od prošlogodišnjeg nasilja, koje je u velikoj mjeri bilo nad pograničnim stanovništvom na granici sa Bangladešom, ovosedmično nasilje je izbilo južno, u području gdje su muslimani generacijama živjeli “rame uz rame” sa budistima.

“Ovakva vrsta nasilja nije zabilježena ranije,” rekao je pukovnik Kyawn Tint.

Mnogi muslimani u tom području su etnički pripadnici Kaman grupe, koja je priznata od strane mijanmarske vlade.

Zvaničnici u Rakhini ne kriju prezir prema muslimanima. Portparol Rakhina provincije, Win Myaing, za nasilje je okrivio muslimane, ali nije iznio nikakve detalje. “Možete vidjeti da većina nasilja biva započeta od strane Bengalaca,” upotrijebivši izraz koji vlada preferira za označavanje Rohinja muslimana. “Problemi počinju uvijek s njima.”

(New York Times)