SAFF

U sklopu borbe protiv FETO-a iz Oružanih snaga Turske protjerane 23.364 osobe

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da je do sada ukupno 23.364 ljudi protjerano iz Oružanih snaga Turske (TSK) u sklopu borbe protiv terorističke organizacije Fetullahci (FETO), javlja Anadolu Agency (AA).

“Uspjesi postignuti u domaćim i prekograničnim operacijama pokrenutim nakon 15. jula, najjasniji su pokazatelj da postajemo još jači nakon što smo očistili strukture od FETO-a”, kazao je Akar u obraćanju na Petom međunarodnom simpozijumu 15. juli koji je održan u konferencijskoj sali Univerziteta Marmara.

Simpozij je održan u organizaciji udruženja “15. juli” povodom godišnjice pokušaja puča terorističke organizacije Fetullahci (FETO) u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

“Nakon izdajničkog pokušaja puča, naše su kopnene snage do danas izvele 176 velikih operacija. U deset velikih operacija izvedenih u Siriji i Iraku, veliko je područje očišćeno od terorističkih organizacija i pretvoreno u sigurne zone”, kazao je Akar.

Akar je kazao da je vrlo važno prenositi duh 15. jula na buduće generacije kako bi znali šta se tada događalo u Turskoj.

Kako je rekao, terorističke organizacije su postale najvažniji element borbe koju provode akteri izvan državnih struktura.

“Ove organizacije su se također postepeno adaptirale kako bi povećale svoj uticaj u novom svjetskom poretku. Nažalost, Turska je lično svjedočila ovom evoluiranom terorizmu 15. jula. FETO, jedan od najvažnijih sigurnosnih i društvenih problema s kojim se naša država suočava, pojavio se pred nama u vidu izdajničkog pokušaja puča 15. jula, kao prvi primjer nove generacije terorizma. Izdajnici FETO-a, koji su se proširili u sve pore države i društvenog života zloupotrebljavajući svete vrijednosti, tog 15. jula su organizovali neviđenu izdaju protiv naše nacije, države, Oružanih snaga Turske i demokratije. Ipak, velikom hrabrošću naš narod je još jednom pokazao cijelom svijetu da suverenitet bezuslovno pripada građanima i da niko ne može dominirati nacionalnom voljom”, rekao je Akar.

Ovu borbu je opisao kao važnu prekretnicu u historiji demokratije u Turskoj i u svijetu.

“Naš narod nije poslušao one koji su se 15. jula htjeli distancirati od svoje vojske, te je spriječio izdajnički plan terorističke organizacije i zaštitio svoju vojsku”, kazao je.

Naglasio je da turske snage vode najopsežniju borbu u historiji Republike Turske i efikasno nastavljaju svoje aktivnosti.

“Naša herojska vojska za sigurnost naše domovine, našeg neba i naših 84 miliona građana, odlučno vodi borbu protiv svih oblika rizika, prijetnji i opasnosti, posebno terorističkih organizacija kao što su FETO, PKK/YPG i ISIS”, kazao je Akar te dodao:

“Borbu vodimo protiv terorizma i terorista. Nemamo druge zamisli nego neutralizirati teroriste koji predstavljaju prijetnju našoj državi već 40 godina. Nastavit ćemo borbu odlučno i hrabro dok ne bude neutraliziran i posljednji terorista. Odlučni smo u namjeri da zaustavimo terorizam i spasimo naš narod od pošasti terorizma.”

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA