ponedjeljak, 21. novembar 2022 / 27. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

U sklopu borbe protiv FETO-a iz Oružanih snaga Turske protjerane 23.364 osobe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da je do sada ukupno 23.364 ljudi protjerano iz Oružanih snaga Turske (TSK) u sklopu borbe protiv terorističke organizacije Fetullahci (FETO), javlja Anadolu Agency (AA).

“Uspjesi postignuti u domaćim i prekograničnim operacijama pokrenutim nakon 15. jula, najjasniji su pokazatelj da postajemo još jači nakon što smo očistili strukture od FETO-a”, kazao je Akar u obraćanju na Petom međunarodnom simpozijumu 15. juli koji je održan u konferencijskoj sali Univerziteta Marmara.

Simpozij je održan u organizaciji udruženja “15. juli” povodom godišnjice pokušaja puča terorističke organizacije Fetullahci (FETO) u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

“Nakon izdajničkog pokušaja puča, naše su kopnene snage do danas izvele 176 velikih operacija. U deset velikih operacija izvedenih u Siriji i Iraku, veliko je područje očišćeno od terorističkih organizacija i pretvoreno u sigurne zone”, kazao je Akar.

Akar je kazao da je vrlo važno prenositi duh 15. jula na buduće generacije kako bi znali šta se tada događalo u Turskoj.

Kako je rekao, terorističke organizacije su postale najvažniji element borbe koju provode akteri izvan državnih struktura.

“Ove organizacije su se također postepeno adaptirale kako bi povećale svoj uticaj u novom svjetskom poretku. Nažalost, Turska je lično svjedočila ovom evoluiranom terorizmu 15. jula. FETO, jedan od najvažnijih sigurnosnih i društvenih problema s kojim se naša država suočava, pojavio se pred nama u vidu izdajničkog pokušaja puča 15. jula, kao prvi primjer nove generacije terorizma. Izdajnici FETO-a, koji su se proširili u sve pore države i društvenog života zloupotrebljavajući svete vrijednosti, tog 15. jula su organizovali neviđenu izdaju protiv naše nacije, države, Oružanih snaga Turske i demokratije. Ipak, velikom hrabrošću naš narod je još jednom pokazao cijelom svijetu da suverenitet bezuslovno pripada građanima i da niko ne može dominirati nacionalnom voljom”, rekao je Akar.

Ovu borbu je opisao kao važnu prekretnicu u historiji demokratije u Turskoj i u svijetu.

“Naš narod nije poslušao one koji su se 15. jula htjeli distancirati od svoje vojske, te je spriječio izdajnički plan terorističke organizacije i zaštitio svoju vojsku”, kazao je.

Naglasio je da turske snage vode najopsežniju borbu u historiji Republike Turske i efikasno nastavljaju svoje aktivnosti.

“Naša herojska vojska za sigurnost naše domovine, našeg neba i naših 84 miliona građana, odlučno vodi borbu protiv svih oblika rizika, prijetnji i opasnosti, posebno terorističkih organizacija kao što su FETO, PKK/YPG i ISIS”, kazao je Akar te dodao:

“Borbu vodimo protiv terorizma i terorista. Nemamo druge zamisli nego neutralizirati teroriste koji predstavljaju prijetnju našoj državi već 40 godina. Nastavit ćemo borbu odlučno i hrabro dok ne bude neutraliziran i posljednji terorista. Odlučni smo u namjeri da zaustavimo terorizam i spasimo naš narod od pošasti terorizma.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA