SAFF

Udruženje logoraša Mostar: Žrtve neće dozvoliti ulazak hrvatskih vojnika u EUFOR

Facebook
Twitter
WhatsApp

Uduženje logoraša iz Mostara oglasilo se povodom insistiranja Hrvatske na slanju vlastitih vojnika u misiju EUFOR u Bosni i Hercegovini. Iz Udruženja logoraša Mostar pojašnjavaju da ranije nisu željeli reagovati, očekujući da se radi o još jednom od probnih balona koji su, kako su napisali, u posljednjih nekoliko godina stalni iz susjedne Hrvatske.

“Nismo, sve dok jutros nismo pročitali izjavu advokata Mišetića koji pokušava da svojim tumačenjem “istine” želi nama koji smo preživjeli “oslobađanje” od presuđene agresorske vojske reći da trebamo vjerovati njemu, a ne svojim očima i svojim tijelima. Također nam kaže da ne trebamo vjerovati svima onima koji su ubijeni u logorima i koji i 30 godina nakon rata nisu našli svoj smiraj jer se i dan danas vode kao nestali. Spominjući 1995. godinu i insistirajući na tome da je HV oslobodila Bosnu i Hercegovinu čini nam se da ovaj advokat ima amnezije pa zaboravlja 1993. i 1994. godinu za koju je i izrečena presuda na Međunarodnom sudu u Haagu”, njihove su riječi.

Kako dodaju – to je urađeno s namjerom da nametne krivicu na pleća hrvatskog naroda poturajući mantru na kojoj danas jašu tzv. branitelji hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, da se optužuje jedan narod.

“Mišetiću ne lažite javnost i ne lažite svoj narod. Niko ne stavlja krivicu niti optužuje jedan narod ali optužuje tj. samo javno govori da je političko rukovodstvo Republike Hrvatske na čelu sa Tuđmanom i političko rukovodstvo tzv. HRHB presuđeno za udruženi zločinački poduhvat (UZP) samim tim i ideja tzv HRHB. Konstantnim ponavljanjem laži od vas nikada nećete promjeniti tu činjenicu i to će ostati mrlja na obrazu hrvatske politike koju neće moći izbrisati niko i nikad”, stoji u njihovom pismu.

Imali su i poruku za sve političke fakotre u Bosni i Hercegovini koji se ovih dana bore za vlast.

“I koji ne shvataju ozbiljnost i pogubnost te ideje, a nisu niti jednim gestom niti izjavom digli svoj glas protiv ove ideje, da je svako prešutno odobravanje dolaska presuđene vojske koja je izvršila agresiju na našu zemlju, zločin koji nikada i nikom neće biti oprošten od strane žrtava logora HRHB. Logoraši su najbolje osjetili na svojim leđima oslobodilačku vojsku nazvanu po raznim imenima životinja (pume, tigrovi, lavovi …..). Žrtve ne žele niti će dopustiti dolazak vojske koja je provodila zločinačku politiku na prostoru Bosne i Hercegovine i protiv toga će se boriti svim demokratskim i raspoloživim sredstvima”, naveli su.

Slično su poručili i međunarodnim faktorima, dodajući kako su žrtve šutjele jednom i neće više.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA