četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Udruženje žrtava i svjedoka genocida nastavlja sa objavljivanjem brošura koje se odnose na naslijeđe međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a s tim u vezi na progon ratnih zločinaca u BiH i regionu, zastoja, opstrukcija i blokada u realizaciji državne tzv. Revidirane strategije.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Objavljujemo brošuru pod nazivom: Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini.

Također, imajući u vidu stalne velikodržavne nasrtaje Srbije i Hrvatske na državu BiH, imamo pravo i obavezu da podsjećamo domaću i međunarodnu javnost šta je utvrdio MKSJ, sud osnovan od strane Vijeća Sigurnosti UN-a, odnosno kako su Srbija i Hrvatska bile umiješane u međunarodni konflikt i bile svojevrsni napadači na državnost i teritorijalni integritet Republike Bosne i Hercegovine, te da mladim generacijama pružimo priliku i šansu da i se na ovaj način upoznaju i saznaju o sadržajima presuda MKSJ.

Presude MKSJ imaju međunarodnu validnost, dio su pravnog naslijeđa savremenog čovječanstva i sastavni dio legislative UN i kao takve su stalni izvor prava, istine i međunarodnog poretka. Pozivamo i međunarodne predstavnike koje se bave političkim rješenjima u i oko BiH da se,ne samo podsjete, šta je jedan sud koji je osnovan jednoglasno od VS UN-a zaključio u vezi sa “sukobom” u BiH, nego da u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i drugim međunarodnim mehanizmima koji ih obavezuju, koriste zaključke ovog suda koji je osnovan zbog svjetske prijetnje miru,kako je navelo VS UN u svojoj rezoluciji osnivajući MKSJ. Za potrebe ovih brošura smo dokazivanje i dokazanost međunarodnog konflikta u BiH shodno Članu 2 Statuta MKSJ nazvali – AGRESIJA.

Brošura se sastoji iz dva zasebna dijela.

Jedan dio se odnosi na pravosnažno utvrđene činjenice o ulozi SRJ/Srbije, a drugi o pravosnažnim činjenicama o ulozi Republike Hrvatske.

Ovo je prvi put da se javnosti posebno i sveobuhvatno prezentiraju pravosnažne činjenice o međunarodnom oružanom sukobu u BiH koje su se utvrdile isključivo po Članu 2 Statuta MKSJ. U javnosti se često postavlja pitanje da li je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju(MKSJ) iz Den Haga, imajući u vidu da se radi o privremenom UN sudu nadležnom da isključivo utvrđuje individualnu krivičnu odgovornost, bio nadležan da utvrđuje karakter rata na području bivše Jugoslavije.

MKSJ je utvrdio karakter sukoba, shodno Članu 2 Statuta i vrlo jasno svojim pravosnažnim presudama utvrdio da se u BiH radilo o međunarodnom sukobu/konfliktu u kojem su žrtve imale međunarodnu zaštitu i da su SRJ/Srbija i Hrvatska bile umiješane u rat u BiH samostalno,direktno i indirektno koristeći svoje agente u BiH. Primjenom Ženevskih konvencija koje se odnose na sukobe međunarodnog karaktera shodno Članu 2

Statuta, MKSJ je u veoma složenim i zahtjevnim postupcima utvrđivao učešće SRJ/Srbije i Hrvatske u ratu u BiH i ova brošura ima namjeru da javnosti pokaže na koji način i kako je MKSJ utvrdio međunarodni konflikt u BiH i kako je raskrinkao višestruke političke obmane od strane SRJ/Srbije i Hrvatske da prikriju svoju involviranost u ratu u BiH.

Imajući u vidu da su sudije MKSJ veoma detaljno, skoro s filigranskom preciznošću detektirali uslove međunarodnog konflikta u BiH,od definiranja velikodržavnih planova,do stanja okupacije teritorije R BiH, direktne i indirektne involviranosti SRJ/Srbije i Hrvatske u BiH preko svojih vojno-policijsko-obavještajnih struktura, detektiranja i definiranja njihovih agenata u BiH i njihovih paradržavnih struktura – RS i “HZHB”kao i posljedice takvih nedržavnih djelovanja SRJ/Srbije i Hrvatske, poražavajuće je da u BiH ne postoje ovakve presude, iako Državni sud i Tužilaštvo BiH rade skoro 20 godina.

Ova brošura, kao i ranije brošure: “Napredak ili opstrukcije u procesuiranju ratnih zločina” i “Sarajevo 30 godina bez optužnice,” trebaju dati dodatnu podršku svim nadležnim institucijama u BiH, na čelu sa VSTV-om, međunarodnim organizacijama, da se konačno otklone opstrukcije i blokade u radu tzv. Revidirane strategije Bosne i Hercegovine. Značaj presuda o agresiji su istaknule sudije MKSJ u prvom postupku protiv Dušana Tadića,u kojem se uopće utvrđivao međunarodni konflikt, odnosno agresija SRJ/Srbije. Žalbeno vijeće MKSJ je navelo: ”Doista, kvalifikacija sukoba kao unutrašnjeg ili međunarodnog povlači izuzetno važne pravne posljedice. Ako se sukob na kraju okvalificira kao međunarodni, slijedi, između ostalog, da se strana država može u određenim okolnostima smatrati odgovornom za kršenja međunarodnog prava……”

Proces dokazivanja međunarodnog konflikta u kojoj je učestvovala SRJ/Srbija u BiH dokazivao se u 3 /tri/ suđenja pred MKSJ; “Prijedor” (IT-94-1) Dušan Tadić, “Čelebići” (IT-96-21) Zejnil Delalić I dr., i “Krajina” (IT-99-36) Radoslav Brđanin. U sva tri slučaja pravosnažno je dokazan međunarodni konflikt ili agresija SRJ/Srbije. MKSJ u Den Hagu je u 5 /pet/ suđenja, Zlatko Aleksovski (IT-95-14/1),Tihomir Blaškić (IT-95-14), Dario Kordić, Mario Čerkez (IT-95-14/2), Mladen Naletilić, Vinko Martinović (IT-98-34), Jadranko Prlić i dr. (IT- 04-74), utvrdio međunarodni karakter sukoba, odnosno da je Hrvatska bila agresor na RBiH. MKSJ je od osnivanja 1993 do 2017, kada je završio svoj rad utvrdio da je na RBiH izvršena dvostruka agresija.Brošure su izvrsno štivo da se svi podsjetimo,a pojedinci i nauče koje su države i kako bile umiješane u rat u BiH i zašto je MKSJ označio Srbiju i Hrvatsku i njihove agente kao svojevrsne agresore na BiH. Upravo danas oni koji su u međunarodnom sukobu atakovali na BiH su danas “najugroženiji” u i van BiH i upravo i zbog toga što nisu uspjeli podijeliti i uništiti BiH.

Presude MKSJ,ali i u BiH, opominju sve one koji i danas atakuju na suverenitet BiH,da se kršenje medjunarodnog prava kažnjava bez obzira na samouvjerenost i bahatost planera ratova i zločina da mogu uništiti ili podijeliti BiH”, saopćeno je.

Na kraju navode da se brošura može pronaći na web stranici tortura.ba te na Facebooku udruženja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA