Ured Instituta Ibn Sina u Sarajevu je po Osi pod jakim uticajem iranske obavještajne agencije Pasdarani

562
institut ibn sina

Obavještajne službe arapsko -zaljevski zemalja prisutne su u Bosni i Hercegovini. Njihova djelatnost se osjeća u više segmenata, a ima indicija da su određene djelatnosti protivustavne i vode radikalizaciji ovog prostora, kao i mogućim ekstremističkim i terorističkim namjerama, stoji u analitičkom osvrtu Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine kojeg smo imali priliku pročitati . U kontekstu citiranog analitičkog osvrta OSA posebnu pažnju posvećuje obavještajnim službama Irana. U operativnom dijelu OSA intenzivno prati rad diplomatsko-konzularnih mreža spomenute zemalje unutar BiH, nevladine i humanitarne organizacije koje su porijeklom iz te zemalje, te njihove saradnike među građanima Bosne i Hercegovine. Predstavljamo dijelove analize Obavještajno-sigurnosne agencije BiH o obavještajnim djelatnostima Irana.

Iransku obavještajnu službu OSA identificira kroz dvije bitnosti – rad na širenju šitske ideologije u Bosni i Hercegovini i organiziranju mreže podrške, kako to oni kažu, terorističkoj organizaciji Hezbolah. Kada je u pitanju širenje šiizma, OSA svoju pažnju usmjerava na dvojicu Iranaca: šejha Džafera, koji rukovodi Perzijskim koledžom u Ilijašu, i šejha Akbara Eidea, glavnog koordinatora širenja šiizma u BiH. „Purkej je početkom 1996. godine došao u BiH, te se u svojstvu novinara zaposlio na „Irib” čije se službene prostorije nalaze zajedno sa Naučno-istraživačkim institutom „Ibn Sina”. Pomenuti institut, kao i „Irib” su na osnovu operativnih saznanja Službe pod jakim utjecajem iranske vojne obavještajne službe Pasdaran koja je najodgovornija za razvoj Hezbolahove infrastrukture u Evropi”, stoji u analitičkom presjeku Obavještajno-sigurnosne agencije BiH o djelovanju iranskih obavještajnih službi u našoj zemlji i regionu.

Iz Saffove arhive Kontrašpijunaza„Pajt nam je kroz kontakt prezentirao određena saznanja koja ukazuju da bi jedan broj libanskih državljana, šiitskog porijekla, mogao biti u vezi sa organizacijom Hezbolah. S tim u vezi Pajt nam je identificirao libanske državljane dr. Lealu Zikha i Al Nurina, koji je, navodno, trenutno na specijalizaciji u Kliničkom centru „Koševo”. Obojica su redovni na seansama koje redovno organizira šiitski duhovni vođa u BiH šejh Eidi. Dr. Lealu Zikha i Al Nurina su bili u bliskim vezama sa Hoseinom Diabom, trenutno nastanjenim u Republici Hrvatskoj gdje je zaposlen u svojstvu novinara. Za Diaba početna operativna saznanja ukazuju da je svojevremeno bio čelnik organizacije Hezbolah za Republiku Hrvatsku”. Perzijski koledž u Ilijašu je također u epicentru pažnje. OSA u Koledžu ima izgrađena operativna uporišta”.