Uz imenovanje Svetlane Cenić: Radončićev ministar Džindić posluje sa partnerima iz RS-a na štetu firmi iz Federacije

1370

Imenovanje Svetlane Cenić na mjesto za predsjednice Nadzornog odbora BH Telecoma je skandal koji  je priredila Vlada Federacije BiH. Nažalost, ovaj skandal je izveden preglasavanjem ministara iz reda SDA, odnosno glasovima Radončićevog SBB-a i HDZ-a. Poznato je da je Svetlana Cenić tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bila sekretarica ratnog zločinca Nikole Koljevića i prevodilac, također, ratnog zločinca Momčila Krajišnika. Osim toga, ona je dala sramnu izjavu o logoru Trnopolje tokom svjedočenja u korist zločinca Krajišnika.

Ovo sramno imenovanje, koje je izvedeno na prijedlog SBB-a, upotpunilo je nisku sramnih poteza Radončićeve stranke u Vladi F BiH. Podsjećamo na sličan potez ministra energije i rudarstva FBiH Nermina Džindića, preko kojeg lider SBB-a pokušava ovladati namjenskom industrijom u Federaciji BiH. Naime, prema pisanju agencije Patria, Nermin Džindić i njegovi ljudi iz namjensk eindustrije ušli su u poslovne aranžmane sa sumnjivim partnerima iz Republike Srpske, čak i ako to ide na štetu firmi iz FBiH.

Almira Zulić Burek, direktorica fabrike „Pretis“ d.d. Vogošća, inače provjereni kadar Džindića, zaključila je ugovor o kupovini 2.500 sanduka za minobacačku municiju sa firmom „Invest Gradnja“ d.o.o. Pale, čija vrijednost iznosi oko 200.000 KM.

Tu ništa ne bi bilo čudno da iste sanduke nije moguće kupiti od firmi iz FBiH, pa čak i onih gdje je Vlada FBiH većinski vlasnik kao što je „TRZ Hadžići“ d.d. Hadžići. No, kao argument za kupovinu sanduka sa Pala, direktorica navodi čisto ekonomske argumente. Naime, paljanski sanduci su za 1 KM po komadu jeftiniji, pa je samim tim „Pretis“ ostvario uštedu od oko 2.500 KM?!

Dakle, za Džindića bitnije su 2.500 KM od napretka firmi i fabrika u vlasništvu Vlade FBiH. Interesantno je istaći i to da navedena paljanska firma, prema informacijama iz Privrednog registra RS, ima samo dva zaposlena radnika”, piše Patria.