Vlada RS poručila: Zvizdić može okačiti Odluku o mehanizmu koordinacije o rever

269

Komentarišući navode predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića o usvajanju Odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, koju je Vijeća ministara usvojio 26. januara 2016. godine, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da ona nije usaglašena sa Vladom Republike Srpske.

„Nedopustivo je da predsjedavajući Vijeća ministara Zvizdić kaže da je tekst Odluke o sistemu koordinacije, koju je usvojio Vijeća ministara, poslao entitetskim vladama na upoznavanje. Njegov zadatak je bio ne da upozna entitetske vlade o usvojenom tekstu, već da entitetske vlade uključi u razgovore, da bi tekst, na kraju, nakon njegovog usaglašavanja, bio usvojen na svim nivoima vlasti”, istakla je Cvijanović.

„Smatram da je predsjedavajući Vijeća ministara zloupotrijebio sastanak u Banjaluci. Na sastanku je dogovoreno da nam Kabinet predsjedavajućeg pošalje radnu verziju, a da Vlada Republike Srpske da svoje komentare na njen tekst. Očigledno, on je tada od učesnika sastanka sakrio činjenicu da je Savjet ministara Odluku već usvojio”, naglasila je predsjednica Vlade Srpske  i dodala da će se Vlada Republike Srpske i zvanično odrediti prema tekstu Odluke, ali i prema ponašanju Savjeta ministara, koji je odlučio da sam, bez uključenosti Vlade Republike Srpske, kreira rješenja o stvarima u kojima Republika Srpska ima jasno izraženu ustavnu ulogu.

“Vlada RS punim kapacitetom podržava evropski put BiH, uz poštovanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti, kompetencija i profesionalnog digniteta njihovih institucija. Međutim, sasvim sigurno je da Vlada neće pristajati da je bilo ko, pa bio to i predsjedavajući Vijeća ministara, uz sve dužno poštovanje, zloupotrebljava na ovakav način, te obmanjuje javnost i zvaničnike Evropske unije. U tom smislu, Odluku kojom se predsjedavajući hvali, može slobodno okačiti kao značku na rever, ali ona za institucije Republike Srpske ne znači apsolutno ništa”, poručili su iz Vlade RS.