SAFF

Vratimo se izvoru našeg ponosa, jedinstva, snage i napretka

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Pripovijeda se da je jedan mudrac uzeo sto crnih i sto crvenih mrava i stavio ih u staklenu posudu, i ništa se neobično nije desilo. Zatim je mudrac uzeo posudu, malo je protresao i stavio na sto, i tada su mravi počeli da se međusobno ubijaju. Crveni mravi su vjerovali da su crni mravi njihovi neprijatelji, dok su crni mravi bili ubijeđeni da su crveni mravi njihovi neprijatelji. A zapravo je pravi neprijatelj onaj ko je protresao posudu.

U Bosni i Hercegovini, od završetka agresije, pa do danas, postoje skrivene ruke kojih bi se mi Bošnjaci morali čuvati, a to, nažalost, ne činimo, jer one rade vrlo opasan posao, one siju smutnju i neprijateljstvo među Bošnjacima i svakodnevno protresaju ”zdjelu” u kojoj živimo.

Na tu pojavio danas je upozorio i Bakir Izetbegović. On je ukazao na potrebu prepoznavanja djelovanja različitih stranih službi koje nastoje napraviti neslogu među Bošnjacima i bosanskohercegovačkim patriotama.

Nažalost, Bošnjaci su se nakon agresije podijelili na desetine političkih stranaka. Kako je moguće da oni koji svakodnevno klanjaju u džamijama, koji se zaklinju u islamsko bratstvo, koji drugima vaze i govore o potrebi našeg muslimanskog jedinstva i zbijanja redova, koji znaju da je čast muslimana svetija od Ka'be, koji su branili našu domovinu od agresora i trpili strah i glad, koji su zajedno krvarili i ukopavali naše časne šehide i junake, našu braću, rođake, prijatelje, komšije, čijom šehidskom krvlju je natopljena zemlja Bosna i koji još uvijek iskopavaju ostatke svojih najmilijih po masovnim grobnicama diljem Bosne i Hercegovine, da se danas udružuju sa sumnjivim političkim projektima zbog kojih se ostrašćeno bore za vlast (a prokleta je svaka borba za vlast koja dovede do podjela i smutnje među muslimanima), i tu borbu pretvaraju u pravu arenu, u kojoj se suludo, bez prestanka, bez milosti, bez kajanja, ubija ono što je muslimanima najsvetije, naše islamsko bratstvo i islamski moral?!

Kako je moguće da se mnogi Bošnjaci muslimani danas služe odvratnim makijavelističkim metodama, lažima, potvorama, spinovima, samo da bi se domogli vlasti, i time svjesno ili nesvjesno (više svjesno nego nesvjesno), siju smutnju i ruše temelje naše opstojnosti i naše države, te uveliko pomažu našim dušmanima u ostvarivanju njihovog davno zacrtanog zločinačkog cilja koji nisu uspjeli ostvariti agresijom i zločinima.

A ako bi se to, ne daj Bože, desilo, onda će biti nevažan broj osvojenih glasova na izborima. Postaće nevažna i rasprava o tome ko je imao iskrene a ko neiskrene namjere, ko je bio u pravu a ko u krivu, i ko se više obogatio dok je bio na vlasti, jer tada neće imati koristi od bogatstva makar ga imao kolik’ Sulejman, alejhi selam, kao što ni posljednji abasijski halifa nije imao koristi od svojih riznica nakon što su Mongoli osvojili Bagdad.

Naime, neki historičari navode da kada je Bagdad pao u ruke Mongola, 1258. godine (656. godine po Hidžri), abasijski halifa El-Musta'sim je bio zarobljen, a Hulagu-kan je požurio da izvrši svoj poznati masakr. Njegovi vojnici su pretražili palatu i u podrumu palate su pronašli ogromno blago koje nikada prije nisu vidjeli.

Hulagu je bio zapanjen količinom pohranjenog novca, zlata i dragulja, a onda je abasijski halifa zatražio hranu, jer je bio gladan, pa je Hulagu-kan naredio vojnicima da mu donesu hranu. Donijeli su mu zdjelu sa zlatnim i srebrnim novčićima, a El-Musta'sim je začuđeno pogledao Hulagua, odmahujući glavom.

Hulagu-kan je viknuo na njega govoreći: “Pojedi sve što imaš u svojim riznicama! Zašto nisi tim novcem sagradio zidine svog grada i potrošio na svoje vojnike da te štite od nas? Ili zašto ga nisi podijelio svom narodu da ne umiru pred tvojim očima?!”

El-Musta'sim je rekao: ”To je Allahova odredba.”

Hulagu mu je odgovorio: ”Ono što će ti se sada desiti je također Allahova odredba.”

I naredio je vojnicima da ga stave u vreću (u nekim predajma se spominje da su ga zamotali u ćilim) i da ga udaraju nogama dok ne umre.

Stoga, prije nego se međusobno podijelimo, posvađamo i uhvatimo za vratove, prije nego što bude kasno, upitajmo se ko je taj ko protresa ”zdjelu”.

Jer, radi trenutnih političkih (ne vjerskih i ideoloških) podjela među Bošnjacima, mnoge porodice su se posvađale, mnoga prijateljstva su prekinuta, mnogi dojučerašnji prijatelji i nerazdvojni drugovi se danas gledaju preko oka, čak jedni drugima selam ne nazivaju, a sve zbog nekoga ko stalno trese ”zdjelu”, a ko je opasniji od najotrovnije zmije.

Ono što se dešava iza kulisa osnivanja mnogobrojnih političkih partija među Bošnjacima i političke borbe za vlast, posebno trenutne prljave predizborne kampanje i borbe za glasove na predstojećim općim izborima i mrvica vlasti, trese hiljadu neprijateljskih ruku.

Stoga se vratimo izvoru našeg ponosa, jedinstva, snage i napretka, vratimo se Kur'anu i Sunnetu na koje se stalno pozivamo i u koje se zaklinjemo. Ne dozvolimo našim neprijateljima da nas okrenu jedne protiv drugih, jer naši neprijatelji imaju poptuno drugačije ciljeve i namjere od ciljeva i namjera u našim srcima.

Milostivi Allahu, popravi naše stanje, sačuvaj nas nejedinstva, zlobe i međusobne zavidnosti, ujedini naša srca u Tvojoj vjeri, podari nam bogobojazne, pravedne, hrabre i dostojanstvene političke i vjerske vođe, sačuvaj nas munafikluka i munafika, sačuvaj nas i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu od dušmanskih ruku, od njihovih spletki i namjera. Amin!

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA