subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Vučić najavio nabavku novog naoružanja iz Rusije, tražio da “što brže stigne”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će iz Rusije uskoro stići nova vojna oprema.

Nakon susreta sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju 25. novembra, Vučić je rekao da je “molio da određene stvari brže stignu u Srbiju”, ocjenjujući da je vojno-tehnička saradnja vrlo dobra.

– Tako da ćemo prve neke stvari imati prije kraja godine u Srbiji. To nisu strateške, ali su veoma važne taktičke stvari. To su korneti, dakle lansirne rampe za kornete i rakete korneti za protivoklopna dejstva. Izuzetno važni na našem terenu – rekao je Vučić za televiziju Pink.

Vučić je najavio još nabavki, ne precizirajući o čemu je riječ.

– Bit će i još drugih važnih većih stvari od strategijskog interesa za Srbiju u budućnosti, i to ne dalekoj budućnosti – rekao je Vučić.

Zbog saradnje sa Rusijom, Srbija je na meti kritika sa Zapada zbog toga što kao zemlja kandidat za članstvo u Evropsku uniju još uvijek nije uskladila svoju vanjsku politiku sa evropskom.

I vojna saradnja Srbije i Rusije brine Zapad. U junu je izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocijenio da zajednička vojna vježba sa Bjelorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije u evrointegracijama, objavila je RSE.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA