Za Čovića je pozivanje na probosanstvo i patriotizam u BiH nakaradno promišljanje politike

453

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, posjetio je danas Tuzlu povodom obilježavanja 30 godina rada stranke na ovom području. Posjeta je bila prilika da Čović progovori i o jučerašnjoj večeri u Beogradu, na kojoj je njega i člana bh. Predsjedništva Milorada Dodika, ugostio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Moramo se koncentrirati na susjedstvo. Naša tri susjeda su osnova naše unutrašnje stabilnosti. Ako to podcijenimo imamo ozbiljnih problema. Vjerujem da je i ovo jedan od načina komunikacije – rekao je Čović.

Dodao je da smatra da ne treba dopustiti da prođu godina ili dvije dana da se “popunjavaju rupe u komunikaciji”.

– Želim da Hrvatska, Crna Gora i Srbija budu pravi susjedi i da dođemo svi tamo gdje je Hrvatska već izvijesno vrijeme. Moramo ispuniti mnogo stvari da bi dogodine dobili kandidati status u EU, a sigurno to ne možemo ostvariti bez naših prijatelja – rekao je Čović.

Čović je na kritike jučerašnjeg sastanka odgovorio rekavši “da je svaki sastanak koji se radi u dobroj nakani, dobar i za BiH”.

– Onaj ko svojata sebi BiH, najviše šteti BiH. Pozivati se na probosnastvo, na patriotizam u BiH, mislim da je nakaradno promišljanje politike. Mi imamo svoj Ustav, koji je precizno definirao šta je BiH. Institucije BiH moraju predstavljati BiH na onim razinama gdje se to zahtijeva. Znači, ako neko govori u ime Predsjedništva BiH mora biti odluka Predsjedništva, a ne nekog člana. Ako sam u ulozi da predstavljam Parlament BiH, to moraju biti stvari o kojima se raspravljalo.