Zavidovići: Održana manifestacija “Junski dani otpora – Kota 715”

725

U subotu, 30.juna 2018. godine na junačkoj Koti 715, u blizini Zavidovića, odžana je tradicionalna manifestacija po nazivom “Junski dani otpora – Kota 715”. Na ovoj koti odigrala se jedna od značajnijih borbi u odbrani grada Zavidovića u kojoj je zaustavljeno nadiranje agresora prema gradu.

Svake godine, tradicionalno se održava prigodan program u cilju sjećanja na šehide i gazije sa ovih prostora. Na početku je upriličeno postrojavanje veterana rata u Pašinom konaku i formiranje kolone od preko stotinu osoba, veterana i civila, omladinaca i djece koja se uputila prema 6 km udaljenoj koti.

Na njenom čelu nalazio se biviši pripadnik elitnih jedinica sa prostora Zavidovića Edin Huskić. Usput je održan historiski čas od strane jednog od pripadnika ‘Crnih labudova’, a na koti 607 Ravne čas historije održao je, također, bivši pripadnik elitnih jedinica Enes Imamović.

Na koti 715 upriličen je prigodan program, u kojem je učešće uzeo i bivši pripadnik jedinice ‘Asim Čamdžić’ komandir drugog voda Izet Mujkić. On je u svojstvu živog svjedoka govorio o borbama na odbrani kote.

Skupu se obratio i general Sakib Mahmuljin biviši komandant trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine. On se zahvalio borcima ovog kraja i svih drugih područja na doprinosu u junačkoj odbrani domovine Bosne i Hercegovine. Istakao je obavezu države i društva da se brinu o demobilisanim borcima i njihovom zapošljavanju kao i porodicama šehida i poginulih boraca. Istakao je i potrebu izgradnje odgovarajućeg spomen obilježja na koti, te prenio selame od generala Atifa Dudakovića koji, kako je kazao, nije mogao doći na manifestaciju iz zdravstvenih razloga.

Smotrom bivših boraca veterana i civila rukovodio je i simbolično raport generalu predao Huso Garankić, zamjenik u to vrijeme komandira jedinice ‘Asim Čamdžić’. Program je završen klanjanjem podne namaza i tradicionalnim ručkom za sve prisutne.

Enes Imamović