Zločin u Briševu: Prijedor, grad genocida nad bosanskim Hrvatima /VIDEO/

1720

Tokom izvršenja genocida nad Bošnjacima u Prijedoru, ubijeno je oko 300 bosanskih Hrvata. Ni u jednoj opštini u Bosni i Hercegovini, tokom rata nije ubijeno toliko hrvatskih civila, koliko u Prijedoru.

U teškom zločinu srpskih snaga u selu Briševo kod Ljubije, 25.jula 1992.godine ubijeno je 68 bosanskih Hrvata. U Briševu su ubijene kompletne obitelji Matanović, Atlija, Dimač, Barišić. Najmlađa žrtva bio je 14-godišnji Ervin Matanović, a najstarija 81-godišnji Stipo Dimač. U zaseoku Mlinari, Stipo Ivandić, njegova familija i još neki izvedeni su iz kuća i natjerani da sami iskopaju sebi grobnice, a zatim su pobijeni, djelimično zatrpani i ostavljeni,
U Prijedoru su ubijeni Silvio Sarić, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Prijedor, i njegov zamjenik Jozo Maračić. Međutim, zvanična hrvatska politika u BiH ne obilježava ovaj najveći zločin nad svojim narodom. Dragan Čović i ostali ne idu na stratišta prijedorskih Hrvata. Slično je i sa zločinima HVO-a nad bosanskim Srbima. Ni o tim zločinima Dodik ne govori.

PROČITAJ JOŠ: Zašto HDZ i Dragan Čović nikada ne obilježavaju masakr koji su počinili Srbi nad Hrvatima u Briševu kod Prijedora?