SAFF

Allah uslišava dovu obespravljenog nevjernika protiv muslimana zulumćara, zbog ljubavi prema pravdi i mržnji prema nepravdi

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić 

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poslao je Muaza bin Džebela, radijallahu anhu, u Jemen kao daiju, oporučivši mu kako treba postupati prema ljudima. Jedna od Poslanikovih, sallallahu alejhi ve sellem, oporuka, bila je ova: ”Čuvaj se dove obespravljenog (mazluma), jer između nje i Allaha nema zastora (prepreke).”

Jahja el-Bermeki bio je ministar Haruna el-Rešida, koji mu je dao slobodu u upravljanju i vrlo široka ovlaštenja, tako da je Jahja el-Bermeki praktično upravljao abasijskom državom. A onda je porodica Bermekija, zaslijepljena vlašću, prešla crvenu liniju, tako da su izazvali srdžbu Haruna er-Rešida koja je najavila njihove crne dane. Naime, Harun er-Rešid je neke Bermekije pogubio, a neke je zatvorio.

Jahja el-Bermeki i njegov sin Fadl bili su među onima koji su na početku bili zatvoreni, a zatim je, nakon izvjesnog vremena, ubijen i njegov sin Fadl. Dok su bili u zatvoru, Fadl je rekao svome ocu: ”Nakon što smo imali svu vlast u svojim rukama i nakon tolikog blagostanja, vidi na šta smo spali?!” Otac mu je rekao: ”Dragi moj sine, ovo je posljedica dove obespravljenog u tišini noći, mi smo je zanemarili, ali je Allah nije zanemario.”

U svojoj knjizi Mudžabu ed-da'va, Ibn Ebi Dunya spominje da je Busr ibn Seid, koji je odrastao u kući naše majke Mejmune bint Haris, bio isposnik i pobožnjak. No, neki čovjek ga je oklevetao kod halife Velida ibn Abdul-Melika i rekao mu da Busr ibn Seid potiče ljude na pobunu protiv vlasti Velida ibn Abdul-Melika.

Zbog toga je Velid ibn Abdul-Melik poslao po Busra ibn Seida da dođe kod njega. Busr je došao uplašen i uznemiren, jer je dobro poznavao Velidovu odlučnost i žestinu. Velid ga je pitao je li rekao to što mu je dotični čovjek prenio, a Busr se zakleo Allahom da tako nešto nikada nije rekao, niti je bilo koga huškao protiv halife Velida.

Tada se halifa Velid ibn Abdul-Melik okrenuo prema čovjeku i tražio od njega da ponovi ono što mu je ranije rekao. Čovjek je ustao i zakleo se Allahom da je čuo Busra kako govori protiv halife Velida.

Čuvši to, Busr je oborio glavu i ostao tako izvjesno vrijeme, a onda je podigao glavu, digao ruke i učio dovu: ”Allahu, ovaj čovjek je svjedočio ono za šta Ti znaš da nisam rekao. Gospodaru moj, ako sam ja iskren i ako govorim istinu, pokaži to na primjeru onoga koji me je oklevetao.” U tom trenutku čovjek je pao na zemlju i umro.

Stoga se čuvaj dova obespravljenih, jer su to strelice koje ne griješe, i ne gledaj na slabost onih kojima si učinio zulum i nepravdu, već gledaj na snagu Onoga kod Kojeg obespravljeni utočište i pomoć traže.

Među najljepšim izrekama šejha Ibn Usejmina je upravo ona o snazi i djelotvornosti dove mazluma i obespravljenog čovjeka, u kojoj je rekao: ”Zaista Allah uslišava dovu obespravljenog nevjernika protiv nepravednog muslimana, ne iz ljubavi prema nevjerniku ili mržnji prema muslimanu, već iz ljubavi prema pravdi i mržnji prema nepravdi.” 

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA