SAFF

Allahov Poslanik ostao je jednako skroman i ponizan i nakon boravka na sedmom nebu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Ukazujući na veličinu ličnosti Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i njegov veličanstveni i savršeni moral, dr. Mustafa Mahmud, rekao je: ”Zapamtite da se Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, popeo na sedmo nebo, stigao je do Sidretul-Munteha i prišao (približio se) mjestu kojem se nikada ni jedno stvorenje – ni čovjek ni melek – nije približilo.

A kada se vratio na zemlju opet je bio u službi svoje porodice. Muzao je svoje ovce, krpio svoju odjeću i obuću. Sluga mu je dolazio tražeći da se zauzme za njega kod njegovog gospodara, i on bi to učinio.

Popeo se na sedmo nebo i nastavio jesti za istom sofrom sa siromašnima. Jahao je svoju devu i naređivao svojoj vojsci da u ratu ne sijeku stabla, da ne ubijaju žene, djecu i starce, te da ostave na miru monahe i svećenike i ono čemu se klanjaju.

Bio je primjer istinske ljudske veličine, morala, skromnosti i poniznosti prije nego što je uzdignut na sedmo nebo, i nakon što je uzdignut. Jer, on je posljednji Allahov Poslanik, on je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem.” 

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA