petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Bećirović: Lajčak i Mogherini ne žele da se EU odredi prema Dodiku, ali zato pričaju o raspadu BiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana doc. dr. Zijad Bećirović prokomentirao je za novinsku agenciju Patria poruke koje smo jučer imali prilike čuti iz Brisela, visoke predstavnice Federice Mogherini i šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka.

-Posjeta Federice Mogherine državama Zapadnog Balkana doživjela je skoro potpuni fijasko. Pokazalo se da EU nije uvažavani faktor, koji može pokrenuti pozitivne procese u pojedinim državama uprkos teškom političkom i svakom drugo naslijeđu. Mogherini ulaže velike napore u tom pogledu. Međutim, vanjska politika je uvijek odraz unutrašnje politike i stanja unutar same EU, koje nimalo nije ružičasto. EU nije važan subjekt u međunarodnim odnosima, kaže Bećirović.

On podsjeća da je Miroslav Lajčak stari znanac regiona.

-On godinama unosi smutnju u sam region i u funkciji je određenih lobističkih struktura, koje se ne libe čak prekrajati i granice na Balkanu. I Lajčak i Mogherini neće da kažu zašto je Dodik došao na američku crnu listu i zašto se EU ne odredi oko toga. Dodik je na crnoj listi zbog rušenja Ustava jedne države, a Lajčak i EU pričaju o raspadu BiH kao o vremenskoj nepogodi ne navodeći glavni uzrok krize u BiH, ističe Bećirović.

Naš sagovornik potencira da je u ovom trenutku najteža situacija u Makedoniji gdje imamo slučaj da predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov ne želi dodijeliti mandata Zoranu Zaevu, lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) iako je sakupio 67 potpisa zastupnika u makedonskom Sobranju od ukupnog broja 120.

-Makedonija, prema ocjenama analitičara, zbog ponašanja Ivanova gubi i posljednju šansu za spas države, koje su u proteklih 11 godina ukrale političko-kriminalne strukture koje simboliziraju Nikola Gruevski i Sašo Mijalkov. Spas Makedonije je u snažnoj koaliciji SDSM i albanskih političkih faktora, koji treba da ujedinjeno rade na budućnosti i prosperitetu te države.

Situaciju dodatno komplicira miješanje Rusije u Makedoniji u korist Gruevskog. Prema procjeni sigurnosnih stručnjaka aktualna događanja u Makedoniji „miriše“ na uvod u građanski rat. Uvjeren sam da će Zoran Zaev formirati novu makedonski vladu ali suočit će se sa brojnim izazovima i teškim naslijeđem u kojem se Makedonija nalazi prouzrokovanog 11-godišnjom vladavinom VMRO-DPMNE, ističe Bećirović.

Bosna i Hercegovina, naglašava on, nije pred raspadom iako bi to neki poput Lajčaka vjerovatno željeli.

-BiH se suočava sa pojavom politizacije kriminala i kriminalizacijom politike u kojeg su umiješani i neki međunarodni zvaničnici, koji ne rade svoj posao u okviru svog mandata. Pogledajte samo misiju OSCE u BiH, koja se ne bavi svojom misijom i zadatkom u BiH kao što je demokratizacija države, moderno školstvo, izborni proces nego je postala dio lokalnog bosanskohercegovačkog spletkarenja i mešetarenja. Kriminal i korupcija su rak-rana bh. društva.

Situacija u Srbiji zabrinjava, jer predsjednički izbori mogu dodatno zakomplicirati ionako kompleksne društvene odnose u toj zemlji. Kosovo se nalazi u stagnaciji sa tendencijom nazadovanja, dok Crna Gora se još uvijek nije potpuno riješila opasnosti od djelovanja ruskih elemenata unutar države. I opravdanim se postavlja pitanje gdje je u tom kontekstu EU na Zapadnom Balkanu. Odgovor je svugdje i nigdje!, zaključuje Bećirović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA